Plante medicinale utile în combaterea insomniilor
Insomniile pot fi combătute cu ajutorul plantelor care au efecte tonice şi reconfortante asupra sistemului nervos epuizat, eliminând stările de instabilitate neuropsihică, fără a produce dependenţe. Efectul de inducere a somnului cu ceaiuri şi tincturi este datorat conţinutului în substanţe active din plante (alcaloizi, flavonoide, uleiuri eterice, vitamine şi săruri minerale).
Întrucât insomniile au origini diverse, tratamentele cu specii de plante impun o testare individuală anterioară. Sunt recomandate, astfel, infuzii sau decocturi calde, cu specii separate sau în amestecuri, îndulcite cu miere de albine sau cu zahăr, consumate cu 30 de minute înainte de culcare, preferabil după o baie caldă, simplă sau cu plante sedative.
Infuzii de plante
- Infuzie din flori de tei (1-2 linguriţe la 250 ml apă clocotită) cu acţiuni imediat sedative.
- Infuzie din rădăcini de valeriană (o linguriţă la 250 ml apă) cu efecte sedative asupra sistemului nervos central.
- Infuzie din flori de lavandă cu acţiuni calmante în insomnie, cefalee şi afecţiuni cardiace pe substrat nervos.
Ceaiuri
- Efecte sedative au şi ceaiurile consumate din specii separate cu conuri de hamei, herba de talpa gâştei, sulfină, busuioc şi măghiran, flori, frunze şi fructe de păducel, frunze de salvie, roiniţă şi mentă, flori de porumbar, lumânărică, mac roşu şi ciuboţica cucului, capsule de mac, rizomi de obligeană, scoarţă de salcie şi coji de mere sau portocale.
- Alte reţete complexe cuprind: flori de muşeţel, gălbenele şi portocal, frunze de pelin, herba de cimbrişor, mătăciune, sunătoare, coada calului, fructe de măceş, anason şi chimion, bulbi de ceapă.
- Iată o reţetă a autorului: tei şi lavandă (flori), valeriană (rădăcini), hamei (conuri), roiniţă (frunze), talpa gâştei şi busuioc (herba), păducel (frunze şi fructe). Acest amestec de plante prezintă efecte sedative, antispastice şi hipnotice, acţionând asupra întregului sistem nervos căruia îi scade excitabilitatea.
Uleiuri esenţiale
Uleiurile esenţiale pot fi deosebit de utile în combaterea insomniilor. Într-o lampă de aromaterapie se pun 4-5 picături de ulei de lavandă, busuioc, trandafir, roiniţă, cimbrişor, liliac, brad sau pin, care creează în camera de dormit o atmosferă odorantă ce imprimă o stare sedativă şi de relaxare.
În tratamente externe se recomandă:
- Băi generale şi locale, calde, în care se toarnă infuzii din flori de lavandă, flori de tei sau 4-5 picături de uleiuri eterice, având efecte sedative şi relaxante asupra sistemului nervos central.
- Băi generale cu sare de salină sau sare de mare (500 g la cadă).
- Băi de mâini şi de picioare cu flori de tei, păducel şi măceş, frunze de mentă şi capsule de mac.
- Cataplasmă pe piept sau pe ceafă cu oţet de mere încălzit.
- Masaje în lungul coloanei vertebrale cu uleiuri eterice sau cu macerat din petale de mac roşu, flori de măceş şi măghiran şi frunze de trandafir.
- Pernă sau săculeţ de tifon umplut cu flori de lavandă, conuri proaspete de hamei (schimbate la două săptămâni), care se ţin pe piept sau la cap.
(Din arhiva de articole a prof. univ. dr. Constantin Milică)