Plante medicinale utile în indigestii şi crampe stomacale

Data: 19 August 2012

Coada-şoricelului:

INFUZIE: din două linguriţe de flori uscate şi mărunţite peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 3 ceaiuri pe zi. Atât florile, cât şi frunzele sunt bogate în uleiuri eterice şi săruri minerale şi au acţiune uşor astringentă asupra dispepsiei, greţurilor, diareei şi hemoragiilor benigne. Toate acţionează ca stimulator al apetitului şi reglator general al aparatului digestiv. Angelică: INFUZIE: din 5 g de rădăcini uscate şi măcinate, la 200 ml de apă clocotită; se continuă fierberea timp de 5 minute, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se bea o cană de ceai călduţ, înainte de masa principală. Isop: INFUZIE: din 2 linguriţe de herba uscată şi mărunţită la 250 ml de apă clocotită, se lasă să infuzeze 10 minute în vas acoperit, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi. Măghiran: INFUZIE: dintr-o linguriţă de herba, uscată şi mărunţită, la 200 ml de apă clocotită; se lasă pentru infuzare 10 minute, se strecoară şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi. Roiniţă: INFUZIE: din două linguri de frunze, uscate şi mărunţite, la 500 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze, acoperit, timp de 10-15 minute, se strecoară şi se bea toată cantitatea de ceai călduţ în 4-5 reprize pe zi. Ulm: EXTRACT APOS: din două linguriţe de pulbere din scoarţă de ulm puse într-un borcan cu 200 ml de apă rece, unde se amestecă energic. Se adaugă 250 ml de apă clocotită şi se amestecă tot conţinutul. Se mai adaugă un pahar cu lapte în clocot, obţinându-se un terci care se încălzeşte în continuare. În acest amestec se mai pune o linguriţă de pulbere din scoarţă de ulm şi un ou, se bate cu mixerul, după care se fierbe până la îngroşare. Se adaugă terci de orz germinat, care conţine enzime active cu proprietatea de a converti amidonul în glucoză, maltoză şi dextrine, uşor digerabile. După îndulcire, în funcţie de gust, se consumă întreaga cantitate în cursul unei zile. Amestec de plante:- flori de coada-şoricelului (5 g);- fructe de chimion (5 g);- herba de ţintaură (5 g);- fructe de fenicul (5 g);- frunze de mentă (5 g).INFUZIE: dintr-o linguriţă de amestec, uscat şi măcinat, în 250 ml de apă clocotită; după infuzare, cu vasul acoperit, timp de 10 minute, se strecoară şi se bea câte jumătate de cană cu ceai cald, cu 30 de minute înainte de mesele principale.Amestec de plante:- rizomi de obligeană (5 g);- fructe de fenicul (5 g);- frunze de mentă (5 g);- herba de busuioc (5 g).DECOCT: din două linguriţe de amestec, uscat şi măcinat, la 300 ml de apă rece; se fierbe 10 minute, se lasă vasul acoperit pentru infuzare, timp de 15 minute, se strecoară şi se bea întreaga cantitate, repartizată în 3 ceaiuri pe zi, după mesele principale, având efecte în crize şi dureri stomacale.(Otilia Bălinişteanu)