Plante recomandate în terapia naturistă a ascitei

Un articol de: Daniela Troia - 08 Noiembrie 2021

Această boală este cunoscută sub denumirea de ciroză umedă și constă din acumularea de lichid în cavitatea peritoneală. Declanșarea ascitei este frecventă la bolnavii de ciroză hepatică, pancreatită acută, afecțiuni cardiace. Starea de sănătate poate fi ameliorată și simptomele bolii pot fi combătute recurgând la diverse remedii pe bază de plante medicinale.

Ascita poate fi rezultatul unor factori infecțioși, în primul rând hepatita epidemică, pe substratul unui consum îndelungat de alcool în doze mari.

O altă cauză poate fi retenția de sodiu și apă, ca urmare a unei tulburări în metabolismul hidro­salin, cu pierderea capacității de eliminare a sodiului consumat prin alimentație. În unele cazuri, vasele stomacului și ale esofagului se îngroașă și se dilată, provocând balonări severe (meteorism abdo­minal). Treptat, dilatarea evo­luea­ză până la rupere, declanșând hemoragii interne foarte periculoase.

Tratamentele fitoterapeutice se pot face cu plante medicinale care prezintă excelente proprietăți diuretice:

Pir - Tinctură din două lingurițe de rizomi, uscați și măcinați, la 250 ml alcool 400. Se lasă la macerat timp de 7-10 zile, se strecoară și se bea câte o linguriță înainte de mese.

Ceapă - Suc obținut din ceapă proas­pătă, în cantitate de o ju­mă­tate de păhărel la o ceașcă de lapte cald și îndulcit cu miere de albine. Se iau câte trei linguri dimineața și seara.

Tarhon - Infuzie dintr-o lin­gu­riță de herba uscată și mărunțită, la 200 ml de apă în clocot; se lasă vasul acoperit timp de 10-15 minute pentru infuzare, se strecoa­ră și se bea o cană de ceai pe zi.

Bumbișor - Macerat în vin, din 200 g plantă proaspătă la un litru de vin alb. Se lasă la macerat 10-15 zile, se strecoară și se păstrează la rece într-o sticlă închisă la culoare. Se bea câte o ceașcă în fiecare dimineață.

Mesteacăn - Infuzie dintr-o lin­gură de frunze uscate și mărunțite, la 200 ml apa clocotită; se infuzează acoperit 60 de minute, se strecoară și se beau două ceaiuri călduțe între mese.

Schinel - Infuzie dintr-o lingu­riță de plantă uscată și mărunțită, la 250 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze 20 de minute, se strecoară și se bea câte o jumătate de cană înainte de mese.

Vulturica - Decoct din două linguri de herba proaspătă, mărun­țită, la 250 ml de apă rece; se fierbe 10-15 minute la foc moderat, se infuzează 10 minute, se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi.

Stânjenel - Decoct din 2-3 g pulbere de rizom uscat și măcinat la 250 ml de apă rece; se fierbe cinci minute la foc domol, se lasă acoperit 10-15 minute, se strecoară și se bea un ceai sau două pe zi.

Pătrunjel de câmp - Infuzie dintr-o linguriță de herba uscată și mărunțită, amestecată cu o linguriță de boabe de ienupăr, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită; se lasă să infuzeze în vas acoperit, timp de 15-20 de minute, se strecoară și se bea un ceai sau două pe zi.

Urzică vie - Decoct din două lingurițe cu pulbere din rădăcini uscate la 250 ml de apă rece; se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute, se strecoară și se beau două ceaiuri călduțe pe zi.

Pelin alb, limba mielului, coada calului, rozmarin, soc, urzică vie - Infuzie dintr-o linguriță de amestec din aceste plante, uscate și mărun­țite, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită; se infuzează cinci minute, se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi.

Pelin alb, ienupăr, rozmarin - Infuzie dintr-o linguriță de amestec din aceste plante, uscate și mărun­țite, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită; se infuzează cinci minute, se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi.

Ulei de ienupăr - Se toarnă 5-8 picături de ulei eteric într-un pahar cu 150 ml de apă; se beau trei păhărele pe zi, pentru a mări diureza, care survine la patru ore după administrare.