Plante şi animale ar putea dispărea până la sfârșitul secolului
Cel puţin un sfert din biodiversitatea mondială va fi distrusă până la finalul acestui secol, ca urmare a schimbărilor climatice şi a exploatării terenurilor, arată un studiu realizat de oameni de ştiinţă australieni și europeni, potrivit agenţiei Xinhua. Cercetătorii au utilizat un nou instrument pentru a modela pierderea speciilor interconectate.
S-a descoperit, astfel, că extincţiile în cascadă sunt inevitabile şi vor duce la pierderea a 10% din flora şi fauna de pe Pământ până în 2050 şi a 27% până în 2100, experții ajungând la concluzia că lumea se află în pragul celui de-al şaselea eveniment de extincţie în masă.
Cu ajutorul unuia dintre cele mai puternice supercomputere din lume, specialiştii în ecologie Corey Bradshaw de la Universitatea Flinders şi Giovanni Strona de la Comisia Europeană şi Universitatea din Helsinki au creat un Pământ virtual pentru a evalua traiectoriile de extincţie. „Copiii născuţi astăzi şi care ating vârsta de 70 de ani se pot aştepta să asiste la dispariţia a mii de specii de plante şi animale, de la orhidee micuţe şi cele mai minuscule insecte până la animale emblematice, precum elefantul şi koala”, a declarat Bradshaw.
Este pentru prima dată când un astfel de model a încorporat coextincţii - specii care se sting pentru că alte specii pe care ele se bazează dispar. „Gândiţi-vă la o specie prădătoare care îşi pierde prada din cauza schimbărilor climatice. (…) Fără a mai avea cu ce să se hrănească, prădătorul său va dispărea la rândul lui”, a explicat Bradshaw.