Planul SUA de relansare lasă Europa mult în urmă

Data: 12 Aprilie 2021

Frânată de lentoarea vaccinării anti-COVID-19 şi de politici de relansare mai puţin ambiţioase faţă de cele ale Casei Albe, economia europeană tinde să rămână în urma celei americane, iar experţii se tem că întârzierea nu va putea fi recuperată. În timp ce SUA au un plan de relansare de 1.900 miliarde de dolari care va permite repornirea economiei în acest an, UE dispune de un fond de relansare de 750 miliarde de euro, a cărui punere în aplicare este încetinită de mecanismele greoaie de negociere și ratificare. 

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunțat estimările privind creşterea economiilor SUA și Uniunii Europene. Astfel, după o scădere de 3,5% anul trecut, PIB-ul SUA ar urma să crească anul acesta cu 6,4%, conform estimării FMI. Contrastul este vizibil faţă de zona euro, care în 2020 a înregistrat o scădere de 6,6% şi anul acesta creşterea ar urma să se plafoneze la 4,4%, arată o analiză AFP.

Activitatea economică în SUA a rezistat deja mai bine în faţa pandemiei în comparaţie cu cea a Uniunii Europene, aceasta datorită măsurilor de lockdown mai puţin dure și succesului campaniei de vaccinare, şi va reporni de asemenea mai repede. Uniunea Europeană „a greşit cu adevărat în modul de gestionare a comenzilor de vaccinuri, iar faptul că nu ajungem la nivelul american sau britanic (în privinţa vaccinării anti-COVID-19 - n.red.) este dramatic”, remarcă Charlotte de Montpellier, economistă la banca ING.

În prezent, când SUA ridică restricţiile, Europa este sub noi lockdown-uri. În timp ce americanii încep să primească cecurile acordate în cadrul politicilor de relansare, statele UE încă nu au ratificat toate fondul european de relansare, iar justiţia germană ameninţă să blocheze acest instrument în urma unor plângeri privind legalitatea.

Această situaţie a provocat furia ministrului francez al economiei, Bruno Le Maire. „Cavaleria americană soseşte la timp, banii au sosit, aceasta se întâmplă în SUA. Aş dori ca şi cavaleria europeană să ajungă la timp”, a spus oficialul francez, făcând aluzie la serialul televizat Rintintin. „Eu le-am promis francezilor că banii europeni vor veni la începutul verii, începutul lui iulie. Îmi place să-mi ţin promisiunile şi mi-ar plăcea ca Europa să înţeleagă că nu putem aştepta pentru a dispune de aceşti bani, că procedurile trebuie accelerate şi că istoria nu aşteaptă”, a insistat el. „Întârzierea pe care o acumulează Europa riscă să fie persistentă”, crede și Philippe Waechter, director de cercetare economică la Ostrum Asset Management, care explică prudența UE prin teama pe care o are că „dacă apasă puţin mai mult acceleraţia, ar putea crea dezechilibre pe care va trebui apoi să le corecteze”.

Negociat în vara anului trecut de statele UE, fondul de relansare este destinat să facă faţă consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19. Până acum, a fost ratificat de 16 ţări, printre care Franţa, Italia şi Spania. (C. Z.)