Plată prin tichete pentru lucrătorii casnici

Data: 11 Mai 2023

O lege a prestatorului casnic va reglementa, începând din 2024, zona celor care desfășoară activități casnice precum menaj, gătit, grădinărit, îngrijirea copiilor şi a bătrânilor. Actul normativ, care nu presupune obligativitatea unui contract între angajat și familia la care muncește, introduce un sistem de plată bazat pe tichete, care vor fi transformate în bani cu plata unor contribuții minime menite a conferi protecție socială lucrătorilor.

În România va intra în vigoare anul viitor Legea prestatorului casnic (nr. 111/2022), conform căreia persoanele fizice pot desfăşura activităţi în gospodărie în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete. Astfel, între prestator şi beneficiar se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă.

„Legea îşi propune să aducă la suprafaţă veniturile persoanelor care desfăşoară activităţi gospodăreşti şi taxele ce s-ar datora de către acestea, printr-un mecanism de plată bazat pe tichete gestionate de către autorităţi şi, în acelaşi timp, să ofere protecţie socială acestor persoane”, menţionează o analiză realizată de specialiștii de la EY România.

Actul normativ stabilește că angajatorii vor achiziţiona tichetele de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, de la poştă sau prin intermediul unei platforme electronice. Angajații vor fi plătiți cu tichete pe care le vor transforma în bani, în cel mult 12 luni de la data primirii, la agenţii, la poştă sau prin platforma electronică, iar impozitele şi contribuţiile datorate le vor fi reţinute la momentul pre­schimbării în bani.

„Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului. Valoarea unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, nu este transferabil şi nu poate fi utilizat pentru achiziţia altor bunuri şi servicii. Legea defineşte activitatea casnică drept activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic, (…) care include servicii de curăţenie, igienizare, spălat și călcat rufe, croitorie, preparare a hranei, îngrijire corporală, hrănire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent”, arată analiza, preluată de Agerpres.

Printre avantajele pe care le au lucrătorii casnici ca urmare a aplicării acestui mecanism se menţionează faptul că tichetelor li se va aplica impozit pe venit (10%) şi contribuţia la pensie (25%), ambele pe doar jumătate din valoarea tichetului.

Totodată, angajații casnici devin asiguraţi la sistemul de pensii şi la sistemul de sănătate și pot beneficia de indemnizaţia de şomaj, întrucât, potrivit legii, aceste persoane nu sunt asimilate unora ce realizează venituri.

Beneficiarii care vor cumpăra şi folosi, într-un an, cel puţin 600 de tichete de activităţi casnice vor primi de la stat încă 75 de tichete, gratuite, ca stimulent şi vor putea fi valorificate în anul următor. (C.Z.)