Platformă educaţională pentru persoanele cu deficienţe de vedere

Data: 25 Octombrie 2023

O platformă educaţională destinată deficienţilor de vedere - „Bine în culori“ - a fost lansată la Cluj-Napoca, în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2023.

„Prima platformă educaţională destinată persoanelor cu deficienţe de vedere - «Bine în culori» - este creată de Asociaţia «Alfabetul Scripor», cu sprijinul Asociaţiei «Zi de Bine». Platforma este un site complex, care foloseşte inteligenţa artificială”, au transmis organizatorii BATRA.

Platforma educaţională este un real ajutor pentru persoanele cu deficienţe de vedere, permanente sau temporare, în special pentru cei care nu cunosc „Alfabetul Braille”. 

„Mela este un asistent virtual care răspunde la toate întrebările referitoare la culori. Practic, îi pun întrebarea şi primesc răspunsul audio sau text şi audio, fiind complet accesibilă tuturor. Se discută de a aduce această tehnologie şi în şcoli pentru nevăzători. (...) Următorul pas în dezvoltarea platformei este chiar traducerea acesteia în toate limbile şi deja avem solicitări din Spania, Statele Unite şi Polonia”, a declarat Tudor Paul Scripor, inventatorul alfabetului tactil al culorilor, citat de Agerpres.

Arhitecţii pot transforma ideea unei hărţi a culorilor, folosită drept ghid pentru cei care nu văd în realitate.

Alfabetul tactil al culorilor, cunoscut sub numele de alfabetul Scripor, a fost numit după creatorul acestuia, Tudor Scripor, care a primit pentru această invenţie Medalia de Aur şi Marele Premiu în cadrul Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii de la Geneva din 2019. „Cuvântul «culoare», indiferent de limbă, dialect, cultură, zonă geografică, a fost redus la un simbol, unic, simplu şi universal. Culoarea este reprezentată printr-o combinaţie de puncte, acestea fiind poziţionate într-o celulă asemănătoare alfabetului Braille”, se precizează în comunicat.

Platforma va fi lansată şi la nivel internaţional, existând deja solicitări în acest sens. (O. N.)