Plimbările matinale sunt benefice cardiacilor
Persoanele care suferă de boli cardiovasculare sunt mai sensibile la temperaturi ridicate, ceea ce nu înseamnă însă că trebuie să stea în casă. Este chiar important pentru sănătatea lor să facă plimbări lungi dimineaţa când este răcoare, spune dr. Gabriel Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, citat de Agerpres.
Deplasările în intervalul orar când temperatura atinge nivelul maxim de căldură nu sunt indicate persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, dar acestea trebuie să facă mişcare, totuși, afirmă dr. Gabriel Chițoiu. El sfătuiește ca aceste persoane să facă deplasări dimineaţa când este răcoare, eventual între orele 7:00 şi 9:00 sau 7:00 şi 10:00. „Au nevoie de efort fizic. Este absurd să le spui să nu iasă din casă pe căldură, trebuie să se mişte, pentru că altfel inactivitatea nu face bine. Să iasă, deci, dimineaţa când este răcoare şi să evite, desigur, orele când temperaturile sunt foarte mari”, recomandă medicul.
Totodată, el atrage atenţia şi asupra importanţei hidratării organismului, mai ales în perioada caniculară. „Doi litri, poate chiar 2,5 - 3 litri de apă, dacă persoana transpiră mult”, spune dr. Chițoiu, care adaugă că în casă trebuie să se asigure un mediu ambiant confortabil, să nu fie foarte cald, prin urmare, să se utilizeze aerul condiţionat dacă acesta există în locuință.
Recomandările medicului de evitare a suprasolicitării termice se adresează mai ales celor care suferă de boli cardiologice, iar pentru persoanele care nu au afecțiuni cronice, „acestea se pot deplasa şi în cursul zilei, dacă este necesar, să meargă la serviciu sau pentru diverse alte preocupări pe care le au, dar cu aceeaşi recomandare de hidratare cu 2-3 litri de apă în 24 de ore, cu protejare împotriva efectelor directe ale soarelui, să poarte o şapcă sau o pălărie pe cap şi, dacă se poate, să îmbrace haine care să le acopere tot corpul”, a mai spus medicul.
În ceea ce-i priveşte pe copii, aceştia trebuie supravegheaţi atent, pentru că pierd repede lichide şi trebuie hidrataţi bine. Este cunoscut faptul că ei pierd apă mult mai uşor, mai ales cei care sunt mici, şi cu atât mai mult hidratarea trebuie să fie foarte abundentă la ei. (...) Copiii pierd apă rapid prin faptul că transpiră mult şi pe toată suprafaţa corpului, activitatea lor fizică este mult mai mare comparativ cu cea a adulţilor şi, evident, pierd multe lichide şi trebuie să fie hidrataţi bine”, a arătat dr. Gabriel Chițoiu.
Medicul avertizează și asupra faptului că, în timpul căldurii excesive, medicamentele utilizate de către multe persoane care suferă de afecţiuni cardiovasculare pot provoca reacţii adverse. Scăderea tensiunii arteriale poate cauza probleme pentru cei cu boli de inimă. „Cei care iau medicamente - atenţie la medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale, la cei care sunt hipertensivi, pentru că multor pacienţi pe care i-am consultat în ultimele două luni călduroase le-a scăzut tensiunea foarte mult, la unii dintre ei chiar sub 100 mmHg, şi au început să aibă ameţeli. Din acest motiv, în cazul unor astfel de pacienţi, de multe ori trebuie reduse dozele de medicamente hipertensive şi foarte rar chiar oprite în acest interval de timp, dacă ajung la valori foarte joase”, a explicat medicul.