Poliţele RCA, mai scumpe cu până la 2%

Un articol de: Oana Nistor - 08 Septembrie 2020

Reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) susţin că RCA-ul nu ar trebui să se scumpească cu mai mult de 1-2%. Prețul poliței RCA este influențat, pe lângă vârsta și cazierul din trafic al șoferului, și de valoarea daunelor plătite în fiecare an de asigurători. 

Majorarea preţului poliţei de răspundere civilă auto (RCA) a ajuns motiv de dispută între transportatori, pe de o parte, şi asigurători şi service-uri, de cealaltă parte. În urmă cu câteva zile firmele de asigurări anunţau o creştere cu 4 procente a preţului RCA, unul dintre motive fiind tarifele practicate de service-urile auto. La câteva zile, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) susţine că RCA-ul nu trebuie să se scumpească cu mai mult de 2%. 

„Cifrele oficiale, publicate de ASF, ne arată că dauna medie pentru daune materiale a crescut cu 1% în anul 2020. În concluzie, preţul RCA nu ar trebui să crească cu mai mult de 1-2%. Din păcate, aceiaşi asigurători ne-au demonstrat, în perioada 2014-2016, că lăcomia unora nu are limite”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, citat de Agerpres. COTAR a mai arătat că societăţile de asigurări au obţinut, prin sprijinul Comisiei Europene, modificarea Legii RCA, în privinţa stabilirii preţului RCA fiind eliminate orice pârghii de control pe care le avea Autoritatea de Supraveghere Financiară asupra preţului practicat de asigurători - în condiţiile în care aceştia vând un produs cu caracter obligatoriu (RCA).
Totodată, confederaţia precizează că numărul accidentelor de circulaţie a scăzut considerabil, anul acesta, în comparaţie cu anul 2019.

Pe de altă parte, firmele de asigurări susţin că service-urile auto practică preţuri mari. „Dacă un tarif normal de manoperă este undeva între 100 și 300 de lei, în funcție de marca autoturismului, de service-ul respectiv, există și multipli, dublu-triplu al acestui tarif”, reclamă Mihnea Tobescu, directorul unei firme de asigurări, pentru Digi24. În schimb, administratorii de service-uri arată cu degetul la întârzierile cu care primesc banii de la asigurări. 

Consiliul Concurenței a început o investigație cu privire la tarifele percepute de service-urile auto şi s-a declarat în favoarea stabilirii de tarife maximale şi în cazul service-urilor auto. 
Prețul poliței RCA este influ­ențat, pe lângă vârsta și cazierul din trafic al șoferului, și de valoarea daunelor plătite în fiecare an de asigurători. Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară, valoarea daunei medie aproape s-a dublat din 2017 până în 2019, de la 7.483 de lei la 13.151 de lei.