Polonia și Ungaria rămân cu stegulețe roșii privind statul de drept
Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută raportul său anual privind statul de drept în ţările membre, indicând că 65% dintre recomandările făcute anul trecut au fost satisfăcute integral sau parţial.
Raportul include o analiză a situaţiei de ansamblu în UE şi 27 de capitole privind fiecare stat membru. Sunt abordate patru teme principale - sistemele de justiţie, lupta anticorupţie, pluralismul media şi mecanismele instituţionale de verificare şi control.
„Acest raport arată că nu există o deteriorare radicală sau derivă în nici un stat membru”, dar și că „există multe lucruri de îmbunătăţit“, a spus comisarul european Vera Jourova, într-o conferinţă de presă comună cu comisarul pentru justiţie Didier Reynders, potrivit Reuters.
În privința Poloniei și Ungariei, conduse de guverne acuzate de Bruxelles că încalcă statul de drept, acuzații care încă le blochează Planurile Naționale de Redresare şi Rezilienţă şi fondurile de coeziune - în cazul Ungariei, raportul remarcă unele progrese în reforma justiţiei în aceste țări, nu şi privind lupta anticorupţie şi independenţa mass-media.
Condiționarea banilor europeni de respectarea cerințelor privind statul de drept este considerată de Budapesta şi Varşovia ca fiind pur politică. Premierul ungar Viktor Orban crede că este de fapt o „răzbunare” pentru acțiunile sale de respingere a migraţiei şi a curentelor liberale europene.
În capitolul dedicat României, raportul recomandă, printre altele, introducerea „fără noi întârzieri, de reguli privind activitatea de lobby”, consolidarea mecanismelor pentru a spori guvernanţa independentă şi independența serviciilor media publice, asigurarea consultărilor efective înaintea adoptării legislaţiei. (C. Z.)