Pomenirea arhimandritului Mina Dobzeu la Huși
Miercuri, 7 iunie 2023, când s-au împlinit 5 ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui arhimandrit Mina Dobzeu, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, la mormântul cunoscutului duhovnic, din latura de est a Catedralei Episcopale din Huși, slujba Parastasului.
În cuvântul adresat celor prezenți, ierarhul Hușilor a amintit de profilul de mărturisitor al părintelui Mina Dobzeu, în pofida încercărilor mai vechi sau mai noi de a se trece sub tăcere și în uitare mărturisirea credinței, din partea clericilor și a credincioșilor, în perioada ostilă a regimului comunist:
„Ne aflăm în jurul mormântului celui care a fost unul dintre mărturisitorii credinței în Hristos, în vremuri ostile acesteia. Conform cercetătorilor care s-au aplecat asupra biografiei părintelui Mina Dobzeu, viața acestuia, în integralitatea ei, a coincis cu una dintre virtuțile pe care le punea în evidență ucenicul său, părintele Nicolae Steinhardt - curajul.
Părintele Mina este un caz nu atât singular, din istoria Bisericii noastre, cât unul atipic, în sensul că a opus rezistență față de regimul comunist prin scrisori, prin cuvânt, prin foarte multe manifeste, pe care le-a scris și le-a afișat, fie pe gardurile Mănăstirii Brădicești, în anul 1948, fie le-a trimis direct celui care încarna tot ceea ce este rău, Nicolae Ceaușescu.
Din nefericire, într-una dintre cărțile care a stârnit multă nedumerire și nemulțumire justificată din partea celor care sunt onești și extrem de obiectivi față de istoria Bisericii Ortodoxe Române, numele părintelui Mina nu este menționat, după cum nu este nici cel al Episcopului martir Grigorie Leu, despre care știm cu certitudine că a fost otrăvit, din cauza faptului că s-a opus cu vehemență desființării Episcopiei Hușilor.
Această omisiune, atât a părintelui Mina, cât și a martiriului Episcopului Grigorie Leu, dintr-o carte a istoricului Oliver Jens Schmitt, care predă la Universitatea din Viena, este una premeditată, pentru că unui istoric, în mod logic, ar trebui să nu-i scape absolut nimic, cu atât mai mult cu cât, despre acești doi mărturisitori ai Bisericii noastre, am editat și am pus la dispoziție două volume masive de documente. În cele peste 600 de pagini ale cărții «Părintele Mina Dobzeu - Duhovnicul Hușilor. Documente (1946-2011)» se găsesc documente din arhivele Bisericii sau ale Statului, din care se poate constata, cu o evidență orbitoare, curajul mărturisitor și opoziția pe care a manifestat-o părintele Mina față de regimul comunist. […]
Să presupunem, prin absurd, că ar fi existat numai un singur membru al Bisericii (un singur ierarh sau un singur preot) care s-a opus regimului comunist. Generalizarea nu-și mai are rostul, unul singur dacă s-a opus”.