Pomenirea istoricului Dimitrie Onciul în Bucovina
Cel pe care Nicolae Iorga îl numea „unul dintre pașnicii oameni de știință, închiși cu bucurie în cămăruța migălosului lor lucru”, Dimitrie Onciul, a fost comemorat la Straja, județul Suceava, satul său natal, la Cernăuți, locul în care este înmormântat, și la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
La împlinirea unui secol de la mutarea în veșnicie a celui care a fost președinte al Academiei Române și director general al Arhivelor Statului, Dimitrie Onciul, duminică, 19 martie, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea suceveană Straja, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor îmbrăcați în costumul popular specific zonei. Din soborul slujitor au făcut parte și delegați ai Centrului eparhial din Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.
Alături de străjeni, la evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic au mai luat parte reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum Gheorghe Cîrciu, secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni, și Mihai Juravle, primarul comunei Straja.
La momentul chinonicului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a rostit un cuvânt de învățătură.
„Mântuitorul ne spune că grija noastră cea mare este să purtăm împreună cu El viața noastră. Darul acesta pe care ni l-a făcut, care este viața noastră, s-o purtăm cu El; să nu încercăm să găsim mântuirea în altceva și în altcineva decât în El. Adică să ne îngrijim pe noi înșine ca pe cel mai de preț dar pe care El ni l-a făcut. Dar nu pentru noi înșine, ci pentru El. (...) Pentru fiecare dintre noi care suntem comoara Lui cea mai sfântă S-a răstignit. Putem noi pricepe lucrul acesta? Pentru fiecare dintre noi”, a spus ierarhul.
A urmat slujba Parastasului pentru sufletul celui care a contribuit semnificativ în istoriografia românească, Dimitrie Onciul.
La final, pr. Constantin Oprea, consilier eparhial, a dat citire textelor ordinelor eparhiale pe care Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a oferit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Eparhiei Sucevei și Rădăuților ca semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.
Ordinul „Crucea Bucovinei” a fost oferit lui Gheorghe Florin Cârciu, secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni, și lui Mihai Juravle, primarul comunei Straja. Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul” a fost conferit profesoarei Maria Paraschiva Patraucean, director al Școlii „Dimitrie Onciul” din Straja. Apoi a fost înmânată Medalia jubiliară profesorilor Vasile Pasaila, din București, și Petru Bărbuță, din Straja, precum și lui Dorin Patraucean, păstrător de tradiții din Straja.
La final, în semn de recunoștință pentru vizita arhierească, pr. paroh Ioan Morar le-a oferit ierarhilor câte o icoană cu chipul Maicii Domnului, iar edilul comunității bucovinene le-a dăruit acestora o traistă tradițională cu placheta omagială și două volume, apariții ale Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „Dimitrie Onciul - istoric, profesor, fondator, patriot”, și un volum de „Predici”, semnat de tatăl marelui istoric.
Sâmbătă, 18 martie, la Cernăuți, a fost săvârșită o slujbă de pomenire la mormântul istoricului Dimitrie Onciul, prilej cu care a fost sfințit monumentul funerar recent refăcut. Evenimentul a fost marcat în prezența a numeroși credincioși din România și Ucraina, și a unor oficialități din cele două țări. În după-amiaza aceleiași zile, la Căminul Cultural din Straja a fost evocată personalitatea complexă a acad. Dimitrie Onciul, subliniindu-se totodată valoarea lucrărilor sale în ceea ce privește întărirea sentimentului de dragoste de patrie și de neam.
Luni, 20 martie, în ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la trecerea la Domnul, atât la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cât și la școala care poartă numele marelui istoric, au avut loc sesiuni de comunicări științifice prin care a fost prezentată dragostea de țară și de neam de care a dat dovadă Dimitrie Onciul.