Pomenirea Mitropolitului Vasile Lăzărescu la Timișoara
S-au împlinit 55 de ani de la mutarea la Domnul a Mitropolitului Vasile Lăzărescu al Banatului, miercuri, 21 februarie. Cu acest prilej, în cripta ierarhilor de sub Altarul Catedralei Mitropolitane din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat un sobor de preoți, a săvârșit o slujbă de pomenire a fostului chiriarh.
La acest moment de rugăciune și reculegere au luat parte membri ai familiei fostului Mitropolit Vasile Lăzărescu, din Timișoara și din satul său natal, profesori și elevi de la Liceul Ortodox „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” din orașul de pe Bega, studenți teologi și credincioși timișoreni.
După slujba Parastasului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de omagiere despre Mitropolitul Vasile Lăzărescu, ierarh vrednic al Bisericii Ortodoxe Române, ctitor al Catedralei Mitropolitane și al altor așezăminte bisericești din Episcopia Caransebeșului și din Arhiepiscopia Timișoarei, eparhii pe care le-a păstorit între anii 1933 și 1961. Înaltpreasfinția Sa a arătat că, în timpul arhipăstoririi fostului mitropolit, a fost canonizat, la data de 7 octombrie 1956, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, sfintele sale moaște fiind așezate spre închinare în Catedrala Mitropolitană. Părintele Mitropolit Ioan a subliniat că, prin viața și opera sa, eruditul ierarh bănățean Vasile Lăzărescu a scris o pagină frumoasă în istoria Bisericii bănățene și a fost un adevărat mărturisitor al credinței dreptmăritoare în vremurile grele ale regimului comunist ateu.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a apreciat prezența părinților profesori, a elevilor și a studenților teologi la acest moment comemorativ, îndemnându-i să studieze istoria Bisericii noastre și să-i cinstească pe înaintașii care au luptat pentru credința strămoșească.
Mitropolitul Vasile Lăzărescu s-a născut la 1 ianuarie 1894 în localitatea timișeană Jadani, astăzi Corneşti, și a trecut la cele veșnice în data de 21 februarie 1969, la Mănăstirea Cernica, de unde a fost adus și înhumat în cripta familială din localitatea sa natală. În aprilie 1993, la inițiativa Mitropolitului Nicolae Corneanu, osemintele sale au fost deshumate și așezate în cripta ierarhilor aflată sub Altarul Catedralei Mitropolitane din Timișoara, ne-a transmis părintele Marius Mircia.