Pomenirea ostaşilor români căzuţi pe frontul de la Mărăşeşti
Manifestările organizate la Focşani au cuprins şi un eveniment caritabil, fondurile strânse urmând să fie donate pentru reconstrucţia chiliilor de la Mănăstirea Vărzăreşti, distruse de un incendiu în noaptea de 22 spre 23 iulie.
Consiliul Judeţean Vrancea, Prefectura, Primăria Focşani şi Primăria Mărăşeşti au organizat, ieri, o suită de manifestări pentru a marca împlinirea, pe 6 august, a 96 de ani de la luptele purtate de Armata română în Primul Război Mondial, timp de două săptămâni, pe aliniamentul Mărăşti - Mărăşeşti - Soveja - Oituz.
Evenimentul a debutat dis-de-dimineaţă, la ora 6:00, în faţa mausoleului de la Mărăşeşti, unde s-a dat startul maratonului cu titlul „Pe aici nu se trece“, deviza ostaşilor români în luptele pentru apărarea teritoriului ţării în prima conflagraţie mondială. După depunerile de coroane de flori la mausoleul de la Soveja şi cel de la Mărăşti, la ora 18:00, pe platforma din faţa mausoleului din Mărăşeşti, a fost săvârşită o slujbă religioasă în onoarea eroilor neamului, urmată de alocuţiuni ale unor oficialităţi, invitaţi şi istorici, depuneri de coroane de flori, precum şi de un scurt spectacol comemorativ.
De la ora 20:30, vrâncenii au putut admira, în Piaţa Unirii din Focşani, o expoziţie de tehnică militară şi un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front, organizate de Garnizoana Focşani. Participanţii au asistat apoi la un concert al fanfarei militare, urmat de ceremonia retragerii cu torţe.
După acest moment, a fost programat un dineu în scop caritabil, fondurile strânse urmând să fie donate pentru reconstrucţia chiliilor de la Mănăstirea Vărzăreşti, distruse de un incendiu ce a avut loc în noaptea de 22 spre 23 iulie anul curent.
Împlinirea a 96 de ani de la luptele de la Mărăşti şi Mărăşeşti este un eveniment foarte important nu numai pentru că la Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja s-a scris istorie, ci şi pentru că, pe 6 august 2013, se încheie oficial şi reabilitarea a trei din cele patru mausolee vrâncene, investiţie derulată în cadrul proiectului „Drumul de glorie al Armatei române în Primul Război Mondial“, iniţiat de oficialităţile judeţului Vrancea în anul 2007.
„Prin acest proiect, ce a costat 7 milioane de euro, mausoleele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja sunt restaurate, consolidate, reabilitate şi introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică şi religioasă aflate pe traseul «Drumului de glorie», acest traseu urmând a cuprinde localităţile Focşani, Mărăşeşti, Panciu, Străoane, Varniţa, Mărăşti şi Soveja“, a precizat vicepreşedintele CJ Vrancea, Ionel Cel Mare. (Bogdan Cronţ)