Pomenirea părintelui profesor Dumitru Popa
Luna aceasta se împlineşte jumătate de an de când preotul profesor Dumitru Popa a plecat la Domnul. Familia şi credincioşii pe care i-a păstorit în cursul vieţii l-au pomenit la Mănăstirea Măineşti din judeţul Olt şi în Parohia „Cuvioasa Parascheva“ din Balş.
Împlinind vechea tradiţie creştinească de a-i pomeni pe „mai-marii noştri“, chipul dascălului şi părintelui Dumitru Popa, fost slujitor al Parohiei „Cuvioasa Parascheva“ din Balş, a fost pomenit de preoţii, credincioşii, elevii şi profesorii olteni.
Chipul său a rămas viu în memoria ucenicilor şi a tuturor celor pe care i-a îndrumat şi povăţuit. În semn de aleasă preţuire, la sorocul de o jumătate de an de la trecerea sa la cele veşnice, au fost făcute mai multe slujbe de pomenire, la Mănăstirea Măineşti, în Biserica „Sfânta Parascheva“ din Balş şi chiar la Caracal. În ultima locaţie, părintele Popa a a fost primul profesor titular al oraşului şi a predat religia la Liceul Teoretic „Petre Pandrea“.
„Nu o să-l uit niciodată pe părintele Dan!“
Alături de profesorii liceului, foştii elevi ai părintelui Dumitru s-au adunat la finele săptămânii trecute pentru a lua parte la slujba Parastasului, organizată în incinta şcolii. Persoana sa a fost evocată de preoţii slujitori, colegi şi apropiaţi ai părintelui profesor. În acest sens, Alexandra Iliescu, profesoară de religie, a ţinut să amintească profesionalismul didactic şi catehetic, precum şi dedicarea pastorală prin care a rămas viu în memoria ucenicilor săi.
„Nu l-am uitat şi nu o să-l uit niciodată pe părintele Dan! Îmi amintesc versuri pe care le scria la oră despre tema lecţiei ca să înţelegem mai uşor. Tocmai de aceea, din respect şi recunoştinţă, am participat la pomenirea fostului meu părinte profesor. Să fac ceea ce m-a învăţat timp de zece ani: să mă rog pentru sufletul celui care a plecat dintre noi şi să fiu şi ca Marta, şi ca Maria“, a adăugat Cristina Branişte, elevă acum la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din municipiul Caracal.
Părintele Dumitru Popa a absolvit Seminarul Teologic „Ion Popasu“ de la Caransebeş în anul 1991, iar vrednicul de pomenire părintele profesor Constantin Galeriu i-a coordonat lucrarea de licenţă la absolvirea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. În activitatea pastorală s-a evidenţiat printr-o bună şi frumoasă lucrare pastoral-misionară, împletind cu grijă slujirea liturgică şi învăţătura catehetică. În calitate de profesor a contribuit temeinic la formarea duhovnicească a elevilor, mulţi dintre ei urmând cursurile Facultăţii de Teologie din Craiova, Bucureşti sau Sibiu.
Pentru întreaga sa osteneală, rugăm pe Bunul Dumnezeu să-l odihnească laolaltă cu drepţii şi să-l pomenească în veşnicele sale lăcaşuri. (Prof. Elisabeta Iliuţă)