Pomenirea Sfântului Proroc Ilie la Mănăstirea Nușeni
La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, miercuri, 20 iulie, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit la Mănăstirea Nușeni, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de ierarh la Altarul de vară al mănăstirii. După citirea pasajului evanghelic, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Protest ascetic împotriva corupției din lume”. Pornind de la exemplul vieții Sfântului Ilie, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși la rugăciune pentru ei și pentru semeni. Răspunsurile liturgice au fost date de obștea mănăstirii. La finalul slujbei, pr. stareț Paisie Iloaie i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea obştii mănăstirii şi a miilor de credincioşi veniți din toată eparhia.
Pentru implicarea activă în viața Bisericii și, în special, a așezământului monahal, ierarhul i-a acordat lui Florin Urâte Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni; Vasile Scurtu și Petru Miron au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar Tino Stern și Radu Pop au primit diplome de aleasă cinstire. De asemenea, tuturor copiilor și tinerilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești.
Slujba a fost săvârșită în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a mii de pelerini, mulți îmbrăcați în straie populare.
Biserica de zid a mănăstirii, construită în perioada 2002-2012, este închinată Sfântului Proroc Ilie, după modelul arhitectural nord-moldovenesc, cu altar, naos, pronaos și pridvor. Sfântul lăcaș este împodobit cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorii Ioan și Daniela Moldoveanu, din București, împreună cu ucenicii lor. Biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei la data de 30 mai 2021.
În prezent, la Mănăstirea Nușeni se lucrează la un nou centru cultural, care va cuprinde o sală de ședințe, bibliotecă și alte anexe. Obștea este formată din 20 de călugări, stareț fiind arhimandritul Paisie Iloaie, care desfăşoară o amplă activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare și acțiuni filantropice.