Pomenirea Sfinților Mucenici de la Niculițel în Episcopia Tulcii

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 05 Iunie 2024

Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel au fost cinstiți cu evlavie la locul unde, în urmă cu 53 de ani, au fost descoperite în chip minunat cinstitele lor moaște. Un sobor de trei ierarhi au săvârșit în ziua lor de pomenire, marți, 4 iunie, Sfânta Liturghie pe un podium amenajat lângă situl arheologic al bazilicii paleocreștine care le-a servit timp de 1.700 de ani ca loc de vremelnică odihnă.

Ca în fiecare an, ziua de 4 iunie adună la Niculițel, județul Tulcea, numeroși credincioși din Dobrogea și din eparhiile învecinate care vin cu credință și nădejde spre a aduce prinos de cinstire mucenicilor Zotic, Atal, Camasie și Filip care L-au mărturisit pe Mântuitorul Hristos cu prețul sângelui lor în urmă cu 1.700 de ani, dând astfel mărturie și despre viața creștină de pe teritoriul dobrogean din acele vremuri.

Manifestările liturgice prilejuite de sărbătoarea ocrotitorilor Episcopiei Tulcii au debutat în ajun la Mănăstirea Cocoș, unde cinstitele moaște sunt așezate spre închinare, prin săvârșirea slujbei Privegherii, la finalul căreia cele patru racle au fost purtate în martirionul de la Niculițel, unde au fost descoperite în 1971.

În ziua de pomenire a celor patru mucenici, în mijlocul credincioșilor și pelerinilor adunați la Niculițel s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a săvâr­șit Sfânta Liturghie împreună cu Înaltprea­sfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a vorbit despre importanța sfinților mucenici pomeniți pentru istoria bisericească din țara noastră: „Sfinții Martiri de la Niculițel au adus o prospețime de credință pentru credincioșii de aici și au determinat pe cei de departe să facă pelerinaj aici la Niculițel, unde se află un sanctuar atât de minunat. Toți credincioșii simt aici această apropiere a sfinților de noi”.

De asemenea, Arhiepiscopul Dunării de Jos a transmis un mesaj de felicitare credincioșilor tulceni care și-au sărbătorit sfinții ocrotitori. „Toate zilele de sărbătoare sunt înălțătoare. Toate spațiile și locurile de pelerinaj au amprentele prezenței Mântuitorului prin mărturisitorii Lui, dar în acest martiricon din timpul Sfântului Constantin cel Mare, în centrul căruia este cel mai vechi Altar mucenicesc cunoscut pe teritoriul Europei, atingerea de locul muceniciei este tainica binecuvântare și împlinirea cuvântului Evangheliei Mântuitorului: «Cel ce Mă va mărturisi înaintea oamenilor, îl voi mărturisi și Eu înaintea lui Dumnezeu Cel din ceruri. Credincioși și clerici mărturisesc după șaptespre­zece secole biruința martirică în credința, în viața, în lucrarea și unitatea noastră ca popor”, a declarat pentru TRINITAS TV Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Preasfințitul Părinte Visarion a mulțumit în încheiere celor doi ierarhi, dar și celorlalți clerici și credincioșilor care s-au unit în rugăciune la praznicul ocrotitorilor spirituali ai eparhiei pe care o păstorește.