Pomenirea victimelor tragediei de la Colectiv
Victimele incendiului din clubul Colectiv din Bucureşti au fost pomenite vineri, 30 octombrie 2020, la împlinirea a cinci ani de la tragicul eveniment. La biserica Parohiei „Sfântul Nicolae”‑Broşteni şi în faţa clădirii unde a avut loc tragedia au fost săvârşite slujbe de pomenire pentru cei 65 de tineri care au murit în urma evenimentului.
La data de 30 octombrie s-au împlinit cinci ani de la incendiul din clubul bucureştean Colectiv în urma căruia 65 de persoane au murit din cauza arsurilor, a intoxicării cu fum, a infecţiilor nosocomiale sau a altor complicaţii medicale. Ca în fiecare an, preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor au oficiat slujbe de pomenire pentru cei decedați atunci. Mai întâi a fost săvârşită slujba Parastasului la biserica Parohiei „Sfântul Nicolae”-Broşteni, situată în apropierea locului tragediei, în curtea căreia au fost înălţate o troiţă pe care sunt inscripționate numele tuturor victimelor şi un monument de marmură în memoria celor adormiţi. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, sub protia părintelui Ginel Aurelian Ivan, consilier eparhial în cadrul Sectorului cimitire, monumente și servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
„Comemorăm astăzi cinci ani de la tragicul eveniment de la clubul «Colectiv». În curtea Bisericii «Sfântul Nicolae»-Broşteni, parohia a înălţat un monument în memoria celor 65 de tineri care au căzut victime acestui incendiu. Astăzi am punctat un moment pe care această generaţie nu ar trebui să îl uite, un eveniment ale cărui ecouri încă se fac simţite”, a spus părintele consilier Ginel Aurel Ivan.
În continuare, în faţa clădirii în cadrul căreia a funcţionat clubul Colectiv a fost săvârşită o altă slujbă de pomenire de către un sobor de preoţi din cadrul Protoieriei Sector 4 Capitală, conduşi de părintele Aurel Mihai, vicar eparhial administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La slujba oficiată în faţa troiţei înălţate în memoria victimelor au participat rude ale celor răposaţi şi simpli trecători, care au dorit să aducă un omagiu tinerilor ale căror fotografii străjuiesc intrarea în clădirea unde a funcționat clubul. „La împlinirea a cinci ani de la mutarea din această viață a tinerilor prin moarte năprasnică, am săvârşit slujba Parastasului, împărţind şi colăcei, după rânduiala noastră creştinească, şi aducând mângâiere familiilor lăsate în urmă de aceşti tineri. Este o zi tristă, în care mai puţine persoane şi-au îndreptat paşii spre acest loc, pentru a-i comemora pe cei 65 de tineri, pe care Biserica îi pomeneşte în rugăciuni”, a spus părintele Aurel Mihai.
În cursul întregii zile au avut loc depuneri de coroane de flori, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, precum şi alte personalităţi păstrând momente de reculegere la troiţa ridicată în faţa clubului Colectiv.