Pomenirea voievodului Mihai Viteazul la Mănăstirea Dealu
Cu ocazia împlinirii a 420 de ani de la moartea voievodului Mihai Viteazul, la Mănăstirea Dealu din județul Dâmbovița au fost săvârșite o slujbă de pomenire și mai multe evenimente solemne joi, 27 mai. Rânduiala Parastasului pentru domnitorul muntean, unificatorul statelor istorice românești, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La evenimentul comemorativ au luat parte şi reprezentanţi ai autorităţilor județene și locale, consilieri eparhiali, vieţuitori ai aşezământului monahal, studenți ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgovişte, precum şi elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” și ai Școlii „Mihai Viteazul” din municipiu, se arată pe site-ul arhiepiscopiatargovistei.ro.
Slujba Parastasului a fost săvârșită în fața bisericii mănăstirii, iar la momentul ridicării colivei şi a intonării imnului „Veşnică pomenire…”, soborul de slujitori a intrat în pronaosul sfântului lăcaş, acolo unde se află îngropat capul voievodului Mihai Viteazul. La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evocat personalitatea primului voievod care a săvârşit unirea tuturor românilor.
„Mihai Voievod Viteazul s-a remarcat drept unul din cei mai de seamă apărători ai civilizației și valorilor creștine, reușind să stăvilească pentru o clipă imensa putere a Imperiului Otoman și să ofere speranță creștinilor că eliberarea de sub asuprirea Semilunii este posibilă. Cu mult curaj și disponibilitate, voievodul-martir a sprijinit opera misionară a Ortodoxiei românești, ctitorind biserici și mănăstiri, oferind demnitate și ajutor clericilor în misiunea lor pastorală, precum și întărind rolul Bisericii noastre strămoșești în societatea acelui timp. Unirea Țărilor Române din anul 1600, evenimentul central al domniei sale, a reprezentat o cristalizare a speranței de unitate națională ce a marcat toate epocile de după acest eveniment, oferind o deosebită intensitate dorinței de veacuri a românilor de a se uni într-o singură țară. Din acest motiv, personalitatea sa este astăzi deosebit de actuală, căci el este unul din precursorii unității noastre naționale, un exemplu de viață duhovnicească aleasă, de eroism și de patriotism, de angajament jertfelnic în slujba Bisericii și a neamului românesc. Exemplul său de unitate națională a rămas de-a lungul secolelor în inimile multora din conaționalii noștri, oferindu-le inspirație și putere de a lupta pentru propășirea și mai binele neamului românesc”, a spus ierarhul.
Apoi, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat volumele apărute de-a lungul timpului la Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei, dedicate memoriei lui Mihai Viteazul, pe care le-a oferit bibliotecii şcolii târgoviștene care poartă numele marelui voievod.
În încheiere, Corala Catedralei Arhiepiscopale din Târgoviște, care a dat și răspunsurile la slujbă, a interpretat cântecul „Cea de pe urmă noapte a lui Mihai Viteazul”, iar militari din cadrul Garnizoanei Târgoviște au defilat prin fața sfântului lăcaș, pentru a omagia personalitatea voievodului Mihai Viteazul.