Popas de rugăciune într‑o parohie argeșeană cu bogate tradiții

Data: 26 Iunie 2023

În Duminica a 3-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un important sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Rucărul de Sus, județul Argeș.

Cu această ocazie, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a dorit să-și arate recunoștința față de activitatea misionară desfășurată de părintele pensionar Stoica Radu în parohia argeșeană Momaia din comuna Tigveni, oferindu-i acestuia distincția eparhială „Crucea Basarabă”.

În cuvântul rostit, chiriarhul locului a evidențiat frumusețea acestei comune care și-a păstrat cu multă statornicie tradițiile, obiceiurile și costumele populare, brodate cu multă pricepere. De asemenea, ierarhul a apreciat vrednicia localnicilor care au depus eforturi deosebite la restaurarea bisericii ce a fost finalizată în anul 2011.

Biserica veche din comuna Rucăr a fost construită de Gheorghe Rucăreanul, de origine macedoneană, între anii 1780 și 1782. Devenind neîncăpătoare pentru comunitatea din Rucăr, sătenii au ridicat o biserică mult mai mare, care a fost terminată în anul 1902. Fiind transformată în muzeu, timpul şi-a pus amprenta asupra zidurilor, pictura fiiind grav afectată. Astfel, în anul 1987, la îndemnul ierarhului, pe atunci Arhiereu-vicar în Episcopia Râmnicului şi Argeşului, preotul Ion Libianu a început lucrările de restaurare. Astfel, pictura din interior a fost restaurată de pictorul Mircea Baciu, iar zidurile exterioare de meşterul Paul Bănică. Pentru această biserică a fost hirotonit preot Andrei Petre Liviu, care a fost instalat cu ocazia resfințirii acestui sfânt lăcaș de rugăciune. Comuna Rucăr are în prezent trei parohii înfiinţate de-a lungul timpului: Rucărul de Jos, Rucărul de Mijloc şi Rucărul de Sus, se arată pe site-ul arhi­episcopiaargesuluisimuscelului.ro.