Popas de rugăciune la Mănăstirea Ciolanu din județul Buzău

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 22 Noiembrie 2024

În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea buzoiană Ciolanu. Ierarhul a slujit în biserica mare a așezământului călugăresc, aflată sub ocrotirea Sfin­ților Apostoli Petru și Pavel, împreună cu protos. Vicențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim din Capitală; arhim. Chiril Lovin, de la aceeași mănăstire; arhim. Sofian Ardelean, exarhul mănăstirilor și schiturilor din județul Vrancea; protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu și exarhul așezămintelor monahale din județul Buzău; pr. Ionuț-Cristian Vuță și pr. Georgian Chioreanu, consilieri eparhiali; pr. Constan­tin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, precum și alți clerici. 

La primele ore ale dimineții, Părintele Arhiepiscop Ciprian l-a hirotesit pe rasoforul Evdochim Tudor întru citeț, iar apoi întru ipodiacon. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, ierodiaconul Clement Artene, viețuitor la Mănăstirea Ciolanu și inspector eparhial la Sectorul monumente și construc­ții bisericești, a fost hirotonit în treapta de ieromonah.

În cuvântul de învățătură, Înalt­preasfinția Sa a vorbit despre sărbătoarea închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din 21 noiembrie, care marchează momentul aducerii acesteia la templul din Ierusalim, la vârsta de 3 ani, de către părinții săi, Sfinții Ioachim și Ana, pentru a fi închinată lui Dumnezeu.

„Sfânta Fecioară Maria s-a pregătit duhovnicește timp de 12 ani, la templul din Ierusalim, prin rugăciune neîncetată, în legătură cu misiunea pe care avea să o îndeplinească. Din această perspectivă, Maica Domnului este prototipul monahului isihast rugător, punând în lucrare virtuțile smereniei și ascultării care i-au împodobit viața”, a spus ierarhul.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhi­episcopiei Buzăului și Vrancei.