Popas duhovnicesc în Duminica a 31-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Catedrala Patriarhală din București azi, în Duminica a 31-a după Rusalii, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit la momentul rânduit, ierarhul a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale pasajului evanghelic duminical (Luca 18, 35-43) ce relatează minunea vindecării orbului din Ierihon. După explicarea textului, Preasfinția Sa a subliniat: „Faptul că Mântuitorul Hristos S-a oprit asupra acestui orb care nu prezenta vreo importanță deosebită ne arată că și noi trebuie să arătăm atenție oamenilor aflați în suferință. Nu vom putea privi către toți cei care au probleme. Nu putem merge la toți cei bolnavi. Dar fiecare dintre noi s-ar putea îngriji de un om aflat în suferință, de un om bolnav sau singur, spre care alții nu mai privesc. Datoria noastră este în primul rând față de cei pe care îi cunoaștem ca fiind neputincioși, dar și față de cei pe care i-am putea întâlni într-o zi în drumul vieții noastre. Mântuitorul ne îndeamnă să privim și spre cei care nu au admiratori, pentru că cei care sunt apreciați în lumea aceasta nu au nevoie de atenția și ajutorul nostru”.
De asemenea, ierarhul a remarcat că Evanghelia zilei ne învață că există mai multe feluri de orbiri: „Orbul din marginea cetății Ierihonului nu vedea cu ochii trupești, dar el a simțit dumnezeirea Mântuitorului și L-a mărturisit ca fiind Descendentul mult așteptat al lui David. Însă există și persoane, dintre care unele apar în Sfânta Scriptură, care suferă de orbire sufletească. Când suferim din cauza ei, nu vedem lucrarea lui Dumnezeu în creația Lui, nici prezența Lui în noi și în ceilalți. Orbirea sufletească ne desparte de Dumnezeu și trebuie să recunoaștem că, adeseori, iubim mai mult întunericul decât lumina. Mântuitorul, vorbindu-le ucenicilor, a spus că omul luminos le vede pe toate în lumină”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.