Popas duhovnicesc în Duminica Sfântului Ioan Scărarul
Ierarhii eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au săvârșit, în Duminica a 4-a a Postului Mare, Sfânta Liturghie în catedrale, locașuri monahale și biserici enoriale. Credincioșii participanți la slujbe au primit îndemnul de a urca treptele desăvârșirii, după învățătura Sfântului Cuvios Ioan Scărarul.
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, la finalul căreia a rostit un cuvânt de învăţătură despre treptele desăvârşirii creştine, conform învăţăturii Sfântului Cuvios Ioan Scărarul.
În Duminica a 4-a din Sfântul și Marele Post, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a arătat atitudinea pe care trebuie să o avem în dialogul nostru cu Dumnezeu prin intermediul rugăciunii, ne-a transmis părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu.
Hirotonie întru ieromonah la Mănăstirea Ciolanu
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat duminică Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Mănăstirii Ciolanu din județul Buzău. Din soborul slujitorilor au făcut parte arhim. Chiril Lovin, de la Mănăstirea Antim din București; arhim. Teoctist Basarab, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei; protos. Ioanichie Hulubei, starețul Mănăstirii Ciolanu, preoți și diaconi, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, inspector eparhial. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța mărturisirii credinței în contextul lumii de astăzi. „Indiferent care ar fi greutățile și provocările epocii contemporane, nu trebuie să ne rușinăm de numele lui Hristos și de mărturisirea credinței în Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat. Aceasta ar însemna să ne negăm pe noi înșine, să negăm identitatea noastră de creștini. Numindu-ne creștini, afirmăm că am primit darul înfierii de către Dumnezeu-Tatăl prin jertfa Mântuitorului Hristos; cuvântul «creștin» provine de la Hristos - «Cel uns» ca să ne mântuiască pe noi. Așadar, să nu ne rușinăm, ci, dimpotrivă, cu demnitate, cu bucurie și cu fermitate, să ne mărturisim credința în particular și în spațiul public, însă cu toată decența și sobrietatea”, a subliniat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian l-a hirotonit în treapta de ieromonah pe ierodiaconul Gamaliel Sima, pe seama Mănăstirii Ciolanu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
În Duminica Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Galați, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai acestui sfânt locaș, în prezenţa unui număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.
La fel ca în duminicile anterioare, la slujbă au participat 20 de copii membri ai „Centrului de zi pentru copii cu autism” din Galați, cu sprijinul și implicarea Filialei Galați a Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române. La momentul cuvenit, aceștia, împreună cu alți copii și credincioși au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice de la Sfântul Marcu, în care este relatată vindecarea unui copil demonizat. „În această duminică ni se relatează despre suferința umană, care, atunci când începe încă din copilărie, de la vârste fragede, este înmulțită, deoarece în același timp suferă și copiii care sunt bolnavi, dar și părinții lor. Această mare suferință nu o putem vindeca și nici măcar nu o putem ameliora cu puterile omenești, căci ea face parte din categoria bolilor spirituale aduse în viața oamenilor de către întunecatul diavol, iar una dintre cele mai grele boli este tocmai cea despre care se vorbește în Evanghelia de astăzi, și anume posedarea sau forma prin care diavolul intră în stăpânirea făpturii lui Dumnezeu, făptură care este făcută după chipul și spre asemănarea lui Dumnezeu, dar care din diferite motive pierde legătura cu El, iar locul lăsat liber este ocupat de cel rău”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos. Întrucât în săptămâna a 5-a din Postul Paștilor Biserica a rânduit a se săvârși slujbele a două Denii, ierarhul a adresat credincioșilor invitația și îndemnul de a participa la aceste frumoase și înălțătoare momente de rugăciune în care cerem Domnului milă și iertare de păcate, iar Preasfintei Născătoare de Dumnezeu sprijin și ajutor în biruirea ispitelor și a încercărilor ce ne împresoară.
Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârşit duminică Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Radu Negru din Protopopiatul Călăraşi. Dialogul liturgic a fost întreținut de un grup de elevi și absolvenți ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, dirijați de pr. prof. Alexandru Daniel Vasile, se arată pe sf-esc.ro. La momentul predicii, ierarhul a vorbit despre vindecarea fiului lunatic, despre puterea credinței în Mântuitorul Iisus Hristos și despre ajutorul pe care ni-l dă credința în urcușul nostru spiritual în perioada Sfântului și Marelui Post.
Grupul de cateheză al Parohiei Independența din Protopopiatul Călărași a fost felicitat de Episcopul Sloboziei și Călărașilor pentru cântările înălțătoare de la vremea chinonicului, primind în dar câte o carte de rugăciuni și o cruciuliță. Romina Noapteș, coordonatorul acestui grup, a primit o ediție a Sfintei Scripturi.
În partea a doua a zilei, ierarhul a cercetat lucrările de pictură de la Parohia Radu Negru din Protopopiatul Călărași.
Duminică, 7 aprilie, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Partizani, Protopopiatul Tulcea. Locașul a fost zidit între anii 1984 și 1989 și sfințit în 1990 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Lucian Florea. Parohia se află pe brațul Sulina, la aproximativ 25 de kilometri de Tulcea.