Popas duhovnicesc la biserica Sfântului Grigorie Palama din București
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, s-a aflat în Duminica a 2-a din Postul Mare, a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, 12 martie 2023, în mijlocul comunității bisericii închinate lui din incinta campusului Universității Politehnica din București. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, și a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, în care este amintită vindecarea slăbănogului din Capernaum.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul la Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele prof. dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; părintele lect. dr. Marian Mihai, parohul bisericii; părintele coslujitor Maricel Popa, precum și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a subliniat importanța acestei Evanghelii în urcușul nostru duhovnicesc în perioada Postului Mare: „Evanghelia de astăzi a fost aleasă a se citi în Duminica a 2-a a Sfântului și Marelui Post pentru a cultiva în perioada aceasta credința și solidaritatea celor patru prieteni ai slăbănogului. Să cultivăm nădejdea și răbdarea cu smerenie a necazurilor din viața noastră după pilda slăbănogului și să ne îngrijim ca folosindu-ne de puterea dată de Dumnezeu oamenilor aleși de a lega și dezlega păcatele pe pământ, și noi, în Taina Sfintei Spovedanii, în perioada aceasta a postului, să primim dezlegare de păcate, ca premisă a vindecării noastre sufletești și trupești. Fără îndoială, toate suferințele se explică printr-o stare de păcătoșenie pe care am trăit-o. Sunt unele suferințe care vin în viața noastră printr-o profundă și tainică pedagogie a lui Dumnezeu, așa cum a fost cu tânărul orb din naștere din Ierihon. (...) Sunt încercări în viața noastră care au un scop foarte bine gândit de Dumnezeu: fie să ne readucă la o credință vie, mărturisitoare, lucrătoare, fie pentru a ne întoarce din drumul păcatului. Acești patru oameni din Capernaum aduc la Iisus un om păcătos. De aceea Iisus mai întâi i-a iertat păcatele”.
De asemenea, ierarhul a amintit în predica sa că Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, ocrotitorul acestui lăcaș de rugăciune, este numit teologul luminii necreate. „Să ne amintim astăzi că Sfântul Grigorie Palama a fost numit teologul luminii necreate, al luminii neînserate din Împărăția cea netrecătoare a Preasfintei Treimi. Această lumină necreată pe care au contemplat-o cei trei Apostoli ai Mântuitorului, Petru, Ioan și Iacob, pe Muntele Taborului, a devenit o realitate pe care au trăit-o prin harul lui Dumnezeu marii Părinții ai pustiei, care și-au curățit sufletele, inimile, trupurile prin multe osteneli, post și rugăciune neîncetată, iar Dumnezeu i-a învrednicit în mod excepțional să poată contempla încă din viața aceasta lumina Taborului pe care au văzut-o cei trei Apostoli și, în felul acesta, să lupte și mai mult pentru a dobândi lumina în Împărăția cerurilor după trecerea din lumea aceasta. (…) Prăznuirea de astăzi a Sfântului Grigorie Palama este un îndemn de a căuta lumina cea neînserată, de a-L urma pe Hristos - Lumina lumii, pentru că El Însuși Se prezintă cu cuvintele: «Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii». Însă, după ce i-a învățat trei ani și jumătate pe ucenici tainele Împărăției cerurilor, Iisus le spune: «Voi sunteți lumina lumii», de unde înțelegem că fiecare creștin care a primit haina luminoasă a botezului devine prin mărturisirea credinței, prin trăirea vie a credinței și împlinirea rânduielilor Evangheliei, o lumină pentru cei din jur”.