Popasuri de slujire și rugăciune în Duminica Sfintei Maria Egipteanca
În Duminica a 5-a din Postul Mare, ierarhi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au săvârşit în catedrale eparhiale şi în mijlocul parohiilor vizitate Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Cu această ocazie au rostit predici în care au explicat învăţăturile ce se desprind din textul evanghelic rânduit şi au reliefat exemplul de pocăinţă al Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca.
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul rostit, Preasfinţia Sa a arătat faptul că cea mai importantă învăţătură a pasajului evanghelic al Duminicii a 5-a din Postul Mare este slujirea aproapelui: „Cea mai înaltă lecție a acestei Evanghelii este tocmai slujirea. Cine vrea să fie mai mare să fie slujitorul tuturor. Slujirea înseamnă, de fapt, grija pentru celălalt, neprivirea la față sau la demnități, știind, așa cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, că Mântuitorul Se află în chipul fiecărui bolnav şi Se oglindește în fiecare lacrimă”.
Parohia „Buna Vestire” din Mamaia, judeţul Constanţa
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a poposit în mijlocul credincioşilor Bisericii „Sfânta Maria Egipteanca” din staţiunea constănţeană Mamaia, unde a sfinţit paraclisul de la demisolul sfântului lăcaş, săvârşind în continuare Sfânta Liturghie, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre importanţa zidirii unui al doilea lăcaş de rugăciune în staţiune, arătând faptul că această „capelă a tinerilor” arată purtarea de grijă a Bisericii pentru tineri şi studenţi şi dorinţa de a le fi mereu alături.
Mănăstirea Văleni, judeţul Argeş
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit Sfânta Liturghie în mijlocul obştii mănăstirii argeşene Văleni, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre necesitatea pocăinţei şi a întoarcerii omului către Dumnezeu: „Pocăinţa, întoarcerea şi pregătirea pentru întâlnirea cu Hristos sunt daruri ale lui Dumnezeu. De aceea, trebuie să ne pregătim cu toată grija şi dragostea pentru că fiecare zi este o binecuvântare de la Dumnezeu, care nu trebuie neglijată”.
Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre exemplul de pocăinţă oferit de sfânta căreia îi este închinată a cincea duminică din Postul Mare: „Maria Egipteanca a uluit lumea prin degradarea ei. Dar această persoană a răspuns în faţa Domnului de viaţa ei prin 47 de ani de pocăinţă în pustie, aspră şi înfricoşătoare, în lacrimi, fără hrană, fără haine, fără adăpost şi fără să fi văzut fiinţă omenească. Această «flacără a pustiei» a consumat tot răul din lume, preotul Zosima văzând în ea un înger în trup care se ruga ridicată de la pământ”.
Mănăstirea Radu Negru, judeţul Călăraşi
Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în mijlocul vieţuitorilor Mănăstirii Radu Negru din judeţul Călăraşi, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat pasajul evanghelic duminical, vorbind despre ultima călătorie a Mântuitorului spre Ierusalim şi cea din urmă vestire a Pătimirilor: „La cea de-a treia vestire a Pătimirilor, Mântuitorul le dă ucenicilor multe amănunte, vorbindu-le despre toate batjocoririle la care va fi supus atât din partea mai marilor religioşi ai poporului, cât şi din partea păgânilor, adică a romanilor, dezvăluindu-le în mod foarte lămurit şi modul în care va muri, prin răstignirea pe Cruce”.
Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul”, judeţul Giurgiu
Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii „Sfântul Ioan Rusul” din localitatea Slobozia, județul Giurgiu, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre importanţa pocăinţei: „Pocăinţa este cel mai mare dar pe care ni l-a dat Dumnezeu. Greşim în multe feluri, dar numai cel care are darul lui Dumnezeu poate să îşi regrete păcatele. Iar Mântuitorul spune că cel care îşi recunoaşte păcatele este mai presus decât cel care îi înviază pe morţi”.
În această duminică, Preasfinţitul Părinte Episcop Ambrozie a sărbătorit 15 ani de la înscăunarea ca Episcop al Giurgiului.
Parohia Dăeni, judeţul Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor parohiei tulcene Dăeni. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit pasajul evanghelic duminical, evidenţiind şi modelul de pocăință al Sfintei Maria Egipteanca. În cadrul sfintei slujbe au fost pomeniţi ctitorii şi binefăcătorii bisericii parohiale trecuţi la Domnul, răspunsurile la strană fiind oferite de corala de copii „Nihil sine Deo” a parohiei, ne-a transmis părintele consilier eparhial Felix Neculai.