Popasuri de slujire și sfințire în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 09 Octombrie 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică, 8 octombrie, biserica Parohiei Oreavu 1 din comuna buzoiană Valea Râmnicului, după finalizarea unor ample lucrări de restaurare. Vineri, 6 octombrie, ierarhul a binecuvântat și paraclisul recent amenajat la Căminul pentru persoane vârstnice din Focșani, județul Vrancea, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. 

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Oreavu, județul Buzău, a trecut în perioada 2021-2023 prin mai multe lucrări de renovare care au constat în refacerea fațadei, rezidirea Sfintei Mese din Altar și a proscomidiarului, curățarea picturii murale, împodobirea catapetesmei cu icoane noi, placarea pereților Sfântului Altar și ai pridvorului cu marmură până la ferestre, consolidarea cafasului, dotarea lăcașului de rugăciune cu mobilier din lemn de stejar și cu obiectele liturgice necesare, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial. 

După slujba de târnosire, Înalt­preasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. 

În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a explicat că minunea învierii fiului văduvei din Nain a fost săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos din compasiune față de mama îndurerată, dar și pentru a ne demonstra că El este Domnul vieții și poate să readucă la viața biologică pe cel care a trecut dincolo, prin despărțirea sufletului de trup.

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit părintelui paroh Marius Asănache rangul de iconom stavrofor, iar persoanele care au sprijinit lucrările de înnoire a sfântului lăcaș au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și icoane.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din satul Oreavu a fost ridicată în perioada 1907-1910.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat vineri, 6 octombrie, și paraclisul recent amenajat în cadrul Căminului pentru persoane vârstnice din Focșani, așezat sub ocrotirea Maicii Domnului, unde beneficiarii acestei instituții se vor putea ruga. 

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre nevoia cea mai mare a persoanelor aflate la vârsta senectuții: afecțiunea venită în mod deosebit din partea familiei lor, care, în cazul unui cămin de bătrâni, trebuie suplinită de personalul specializat în îngrijirea lor. „În țara noastră există multe așezăminte destinate bătrânilor, unele aflate în administrarea instituțiilor de stat, iar altele, sub ocrotirea Bisericii. În Biserica Ortodoxă Română a sporit, în ultimii ani, numărul acestor așezăminte, care trebuie să fie într-o permanentă veghere, încât persoanele care nu mai pot să aibă grijă de ele însele să aibă parte de bătrâneți cât este cu putință de fericite și luminoase. Aici credem că nu le lipsesc cele materiale, dar, mai presus de acestea, bătrânii au nevoie de afecțiune”, a reliefat Înaltpreasfinția Sa. 
Beneficiarii centrului au primit cărți religioase și icoane, dar și patru scaune mobile, necesare deplasării persoanelor care au această neputință.