Popasuri duhovnicești în Duminica a 3-a după Rusalii
În Duminica a 3-a după Rusalii, ierarhii din eparhiile Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie la catedrale eparhiale, mănăstiri și au efectuat vizite pastorale în parohii. În unele locuri au săvârșit slujbe de târnosire și i-au binecuvântat pe credincioșii prezenți. La final au rostit rugăciunea specială pentru încetarea pandemiei, credincioșii respectând pe parcursul slujbelor distanțarea socială și normele de igienă necesare pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.
În Duminica a 3-a după Rusalii, numeroși credincioși din Capitală au participat pe Colina Bucuriei la Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârșită la „Baldachinul Sfinților” de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale.
„Mântuitorul Iisus Hristos ne arată prin aceste două pilde, a păsărilor și a crinilor câmpului, că nu trebuie să ne îngrijim mai mult decât se cuvine de cele necesare pentru asigurarea hranei și îmbrăcămintei. Mântuitorul arată că pentru noi, care avem conștiința că suntem făptura cea iubită a lui Dumnezeu, există o unică prioritate, și anume aceea a căutării Împărăției cerurilor și a dreptății lui Dumnezeu”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.
Parohia „Sfântul Nectarie”, municipiul Constanța
În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a spus celor prezenți că Împărăția lui Dumnezeu trebuie să fie ținta supremă a căutărilor noastre. La finalul slujbei au fost împărțite 1.500 de pachete cu alimente pentru credincioșii prezenți.
Mănăstirea „Sfânta Treime”-Ionești, județul Argeș
Tot în această zi, Înaltpreasfinția Sa a instalat pe noul stareț, părintele protosinghel Ioachim Zlotar. Mănăstirea „Sfânta Treime”-Ionești se află în localitatea Redea din sudul județului Argeș, la 7 km de orașul Costești.
Biserica „Buna Vestire” din Poduri, județul Vrancea
După slujba de sfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserică, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. „Dacă ochiul fizic sănătos este fereastra prin care lumina creată pătrunde în trupul omenesc, ajutându-l să-și mențină echilibrul și să-și împlinească rostul existenței sale, ochiul lăuntric al omului, adică mintea sau conștiința sa, este vehiculul prin care pătrunde în suflet lumina necreată a credinței și cunoștinței de Dumnezeu, care dă sens existenței ființei umane, din perspectivă spirituală”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați
În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre ierarhia priorităților noastre în drumul spre mântuire.
Catedrala Episcopală din Slobozia
În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre modelul de credință și de jertfă al Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Parcheș, județul Tulcea