Popasuri duhovnicești în Duminica a 4-a după Paști
În Duminica a 4-a după Paşti, a „Vindecării slăbănogului de la Vitezda”, ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie în catedrale eparhiale, în biserici de mănăstiri şi în biserici de parohie, au sfinţit locaşuri noi de închinare şi au acordat distincţii binefăcătorilor şi ctitorilor implicaţi în lucrările de restaurare şi înfrumuseţare ale locaşurilor de cult, au hirotonit preoţi şi diaconi. Despre bolnavul de la scăldătoarea Vitezda, au spus că reprezintă o pildă vie de pocăinţă, credinţă, speranţă, răbdare în suferinţă şi recunoştinţă pentru toţi oamenii.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie duminică, 19 mai 2019, în Catedrala Arhiepiscopală din Târgovişte. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit pe diaconul Costin Botea întru preot pe seama Parohiei Gura Bărbuleț, Protoieria Târgoviște Nord, și pe tânărul Andrei Bărcoi întru diacon, pe seama Parohiei Dârza, Protoieria Titu, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre minunea vindecării de la scăldătoarea Vitezda, care ne amintește că Dumnezeu nu încetează niciodată să iasă în întâmpinarea omului pentru a-i dărui vindecarea sufletului și a trupului. „Milostivirea atotiubitoare a Bunului Dumnezeu ne eliberează din sclavia păcatului și a răului care ne îmbolnăvesc și risipește răutatea și ura care domină, adesea, ființa umană, redându-i libertatea”, a spus ierarhul.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a sfinţit duminică Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din parohia argeșeană Vulpești, comuna Buzoiești, se arată pe eparhiaargesului.ro. Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie în cadrul căreia ierarhul a vorbit celor prezenți despre necesitatea construirii noii biserici, precum și despre implicarea celor responsabili de realizarea acestui proiect. Pentru buna coordonare a lucrărilor de șantier, pr. Mihail Burcea a primit din partea chiriarhului distincția de iconom stavrofor. Prezent la eveniment, pr. prof. dr. Emilian Cornițescu a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic distincția eparhială „Crucea Basarabă” pentru activitatea didactică desfășurată.
Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a slujit duminică în Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Buzău. Chiriarhul Buzăului și Vrancei a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din cartierul Micro XIV, ridicată după anul 1990. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat textul evanghelic al duminicii. „Atunci când ne purtăm crucea fără să cârtim, când ne rugăm lui Dumnezeu și ne arătăm speranța că, la un moment dat, Hristos Domnul va interveni în viața fiecăruia dintre noi, cu certitudine, rugăciunile noastre vor fi ascultate. Chiar dacă acel slăbănog trăia drama singurătății, negăsind un om care să-l arunce în scăldătoare, iată că i-a venit în întâmpinare Însuși Dumnezeu-Omul, Care l-a vindecat prin cuvânt, cu puterea Sa dumnezeiască”, a subliniat ierarhul. În anul 2018, Parohia „Sfântul Apostol Andrei” a pus la dispoziția Cantinei sociale „Filantropia” a Centrului eparhial din Buzău un spațiu nou, unde se pregătește zilnic hrană caldă pentru 140 de beneficiari selectați din toate categoriile defavorizate, prin implicarea celor 26 de parohii din municipiu, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, inspector eparhial.
Arhiepiscopia Dunării de Jos
În Duminica a 4-a după Sfintele Paşti, credincioşii din comunitatea parohială Esna, comuna Movila Miresii, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, au trăit momente de aleasă înălţare sufletească, întrucât biserica parohială a primit veşmântul luminos al sfinţeniei. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa ctitorilor, autorităţilor locale, precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din satele învecinate. În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat în curtea bisericii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de credincioșii prezenți și un grup de tineri de la școala gimnazială din comuna Movila Miresii, participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, înveşmântaţi în portul popular al zonei. Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, fostul preot paroh Ciprian Duca și actualul preot paroh Marius Sinca au primit rangul de iconom, preotul coslujitor Bogdan Ionescu a primit rangul de sachelar, iar câțiva credincioşi care au sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare a bisericii au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian diplome de ctitori, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
Duminică, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a sfințit pictura, icoanele de pe catapeteasmă și a binecuvântat lucrările de înnoire și înfrumusețare săvârșite la biserica Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Borcea, Protopopiatul Fetești, județul Călărași. Membri ai corului Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia au oferit răspunsurile liturgice. Alături de mulțimea de credincioși au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților centrale și locale. La momentul predicii, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a spus că mântuirea omului se realizează doar prin împreuna lucrare a noastră cu harul Sfântului Duh. La final, pr. paroh Constantin Marcu a primit rangul de iconom-stavrofor și „Crucea Sloboziei”.
Episcopia Tulcii
În Duminica a 4-a după Paști, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Tulcea. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre răbdare ca virtute și despre întâlnirea creștinului cu Hristos în Sfânta Biserică, Vitezda cea duhovnicească. Biserica cunoscută și sub numele de biserica „mocanilor” a fost construită în anul 1874 și sfințită acum 140 de ani, în 1879.