Popasuri duhovnicești în eparhii din Muntenia și Dobrogea
În Duminica după Botezul Domnului, ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie în catedrale episcopale și au efectuat vizite pastorale în parohii. Totodată, au rostit cuvinte de învățătură în care au tâlcuit pericopa evanghelică referitoare la începutul propovăduirii Domnului Hristos, i-au binecuvântat pe credincioșii care au participat la sfintele slujbe și i-au îndemnat la pocăință și înnoirea vieții.
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Medgidia, județul Constanța, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a evidențiat faptul că Mântuitorul Iisus Hristos a început activitatea de propovăduire cu aceleași cuvinte ale Sfântului Proroc Ioan Botezătorul: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția cerurilor” (Matei 4, 17): „Și pe noi ne cheamă acum, la început de an, Mântuitorul Hristos să-I urmăm cuvintele, să ne schimbăm viața, să nădăjduim, să credem și să căutăm Împărăția cerurilor, care este cea mai vrednică dorire a noastră, a tuturor. Toți trebuie să căutăm acea lumină de care spunea Prorocul Isaia, să ne bucurăm și să rămânem cu lumina lui Hristos în fiecare zi, căindu-ne și îndreptându-ne viața noastră”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.
Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Medgidia a fost construită în perioada 1994-1997, informează TRINITAS TV.
Argeș
Numeroși credincioși argeșeni au participat duminică la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în Biserica „Sfântul Nicolae” a Parohiei Oiești Pământeni, județul Argeș, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să pună un început bun în viața lor duhovnicească, amintindu-le îndemnul Mântuitorului la pocăință.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost construită între anii 1837 şi 1840 pe locul unei biserici de lemn, ctitori fiind membrii familiei boierului Grigorie Drugănescu. În perioada 2006-2007 au fost realizate ample lucrări de restaurare, fiind resfințită în anul 2007, se arată pe eparhiaargesului.ro.
Buzău
Credincioșii Parohiei Dăscălești din județul Buzău au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitate, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cadrul cuvântului rostit, ierarhul a explicat cuvintele prin care Mântuitorul Iisus Hristos a început propovăduirea Evangheliei Sale. „Conștientizând starea noastră de slăbiciune, pentru că suntem oameni supuși greșelilor, să avem grijă să ne îndreptăm. Pocăința înseamnă îndreptare, curățire, revenire la normalitate, iar normalitatea, în sens bisericesc, este starea de comuniune cu Dumnezeu, intrând din nou în dialog cu Părintele Ceresc prin rugăciune, în fiecare zi. [...] Prin venirea Mântuitorului Iisus Hristos, Împărăția lui Dumnezeu sălășluiește înlăuntrul nostru, când ne împodobim viața cu virtuți, când suntem oameni buni, generoși, iubitori, senini la față, gata să venim în ajutorul aproapelui nostru aflat în suferință”, a reliefat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din satul Dăscălești datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Lucrările de zidire a locașului de cult au început în anul 1884 și s-au încheiat în 1897.
Galați
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
„Duhul Sfânt este Cel Care S-a arătat la Iordan în chip de porumbel și, așa cum porumbelul este chipul păcii, Duhul Sfânt este Cel Care ne împacă de fiecare dată cu Tatăl, iar Fiul ne curățește prin Trupul și Sângele Său”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian în cuvântul de învățătură.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul i-a binecuvântat și stropit cu Agheasmă Mare pe toți credincioșii prezenți la slujbă, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.
Călărași
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la parohia misionară Stațiunea Mărculești, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, din cadrul Protopopiatului Fetești, județul Călărași, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, ierarhul i-a acordat părintelui paroh Ciprian Marian Piperea rangul de iconom și a dăruit parohiei două cruci de binecuvântare pentru Sfânta Masă, se arată pe site-ul eparhiei, sf-esc.ro.
Tulcea
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cocoș din județul Tulcea, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
De asemenea, credincioșii veniți din mai multe zone ale județului s-au putut închina la moaștele Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel.
În cuvântul rostit, ierarhul a îndemnat credincioșii la pocăință și înnoirea vieții. „Mântuitorul și Sfântul Ioan Botezătorul ne-au îndemnat să căutăm Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, să căutăm pocăința cea adevărată în sânul adevăratei Lui Biserici”, a spus Preasfinția Sa. La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru cei trecuți la Domnul.