Popasuri duhovnicești în eparhii din Muntenia și Dobrogea
În Duminica a 20-a după Rusalii, ierarhii din eparhiile Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie la catedrale eparhiale și au efectuat vizite pastorale în parohii. Cu acest prilej, au săvârșit hirotonii și au rostit cuvinte de învățătură despre semnificația pasajului evanghelic în care este relatată Învierea fiului văduvei din Nain (Luca 7, 11-16).
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit duminică, 18 octombrie 2020, Sfânta Liturghie la „Baldachinul Sfinților” din apropierea Catedralei Patriarhale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul le-a explicat celor prezenți semnificațiile teologice ale Evangheliei rânduite. „Cunoscând Hristos durerea adâncă insuportabilă a acestei femei, a plecat din Capernaum și a venit aici, ca să aducă mângâiere și consolare văduvei din Nain care își pierdea ultima ei nădejde. Văzând plânsul ei adânc, Mântuitorul îi spune «Nu plânge!» și, apropiindu-Se de sicriu în momentul în care cei care îl purtau s-au oprit, S-a adresat tânărului cu cuvintele «Tinere, ție îți zic, scoală-te!» (Luca 7, 14) și tânărul s-a sculat și l-a dat mamei sale. Vedem, ca primă idee a acestei Evanghelii, sentimentul de compasiune al Mântuitorului față de mama celui adormit. Faptul că a îndemnat-o să nu mai plângă, El Cel care a vărsat lacrimi de suferință atunci când prietenul Său Lazăr a murit, este semnul că Iisus a venit în lume ca să șteargă lacrimile de pe obrajii tuturor celor care suferă”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Mănăstirea Radu Vodă, București
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a explicat că Evanghelia rânduită ne oferă nădejdea că și noi vom învia: „Moartea spirituală, care încearcă să cuprindă tot mai mulți oameni, este marea problemă a societății în care trăim. De aceea, Mântuitorul, în fiecare duminică, la Sfânta Liturghie, ne îndeamnă să ne ridicăm dintr-o astfel de stare, să revenim la drumul cel bun și la căutarea și împlinirea cuvintelor Evangheliei Sale. De asemenea, El ne îndeamnă pe toți să fim solidari și atenți cu cei care își plâng morții”.
Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște
În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat importanța misionară a Evangheliei zilei: „La întâlnirea cu Domnul Vieții, moartea, păcatul și întunericul se risipesc. Singurul care are putere asupra vieții și a morții nu trădează niciodată. El este cu noi în toate încercările prin care trecem și are ultimul cuvânt în viața noastră și a lumii”.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon i-a hirotonit întru preot pe diaconul Claudiu Nicolae Ionescu, pe seama Parohiei Vulcana Băi, Protoieria Pucioasa, și întru diacon pe teologul Ionel Dincă, pe seama Parohiei Șelaru, Protoieria Găești, județul Dâmbovița, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Catedrala Arhiepiscopală din Galați
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre viața și scrierile Sfântului Apostol și Evanghelist Luca și a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, subliniind că viața biruiește moartea atunci când Domnul Hristos intervine, iar ajutorul pe care îl primim de la Mântuitorul în grelele încercări prin care trecem poate veni chiar și atunci când credem că nu mai putem face nimic.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit întru preot pe diaconul Daniel Bejan, pe seama parohiei cu hramul „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” din cartierul gălățean Dimitrie Cantemir, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
Parohia Brânceni, Teleorman
În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Apostol Luca.
Biserica „Înălțarea Domnului”, Giurgiu
Localitatea Nicolae Bălcescu, Tulcea
În aceeași zi, ierarhul a vizitat și biserica parohială aflată în șantier de restaurare, se arată pe episcopiatulcii.ro.