Popasuri duhovnicești și daruri pentru copii în Eparhia Caransebeșului

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 08 Iunie 2022

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat de curând mai multe vizite pastorale. De Ziua Internațională a Copilului, ierarhul i-a vizitat pe copiii de la Așezământul de servicii sociale „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Caransebeș, unde a binecuvântat o troiță, iar în seara aceleiași zile a binecuvântat noul sediu al Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte din orașul Reșița. A doua zi, în ziua hramului schitului de pe „Dealul Arșilor” din Reșița, Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit cele 11 cruci ce vor fi amplasate pe biserica mare a așezământului, aflată în construcție.

Copiii beneficiari ai Așeză­mân­tului de servicii sociale „Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Caran­sebeș s-au bucurat de ziua lor, 1 iunie, de vizita Prea­sfin­țitului Părinte Lucian, Episcopul Caran­sebeșului. După sfințirea troiței amplasate în fața complexului, cei mici, îmbrăcați în costume tradițio­nale zonei lor, au susținut un program artistic în cadrul căruia au interpretat poezii, cântece folclorice și despre copilărie. Toți copiii au primit daruri din partea ierarhului, ne-a transmis arhid. Pavel Canea.

Seara, zeci de tineri din mai multe zone ale județului, membri ai Aso­ciației Tinerilor Ortodocși (ATOR) din Banatul de Munte, s-au reunit în cartierul muncitoresc al orașului Reșița, la momentul binecuvântării de către Preasfințitul Părinte Lucian a noului sediu al acestei organizații de tineret.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai Centrului Universitar „Babeș-Bolyai” din Reșița, ai unor licee din oraș, dar și ai inspectoratelor județene - parteneri în diversele proiecte educaționale și umanitare desfășurate de ATOR Banatul de Munte.

Noua clădire dăruită asociației de tineret din Episcopia Caranse­beșului va servi atât ca sediu pentru toți membrii acesteia, cât și ca viitor centru de tineret, închinat Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.
La final, reprezentanți ai auto­ri­tă­ților și instituțiilor prezente au transmis mesaje de felicitare, încurajare și susținere a tinerilor, cu ocazia inaugurării acestui sediu și centru de tineret, care presupune aducerea de noi oportu­nități edu­cațio­nale și de voluntariat în orașul Reșița, iar Prea­sfințitul Părinte Lucian a oferit diplome și distincții ostenitorilor care au sprijinit renovarea și înfru­musețarea clădirii sediului ATOR Banatul de Munte, și tinerilor le-a oferit daruri, ne-a transmis arhid. Pavel Canea.

A doua zi, de sărbătoarea Înălțării Domnului, ierarhul s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Schitul „Înălțarea Domnului” din Reșița, care și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit cele 11 cruci ce vor fi amplasate pe biserica mare a așezământului monahal de pe „Dealul Arșilor” din municipiu, aflată în construcție, iar în continuare a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile.

„Astăzi ne-am bucurat pe această colină a rugăciunii din municipiul Reșița, pentru că foarte mulți credincioși și-au îndreptat pașii la această mănăstire. Numeroși credincioși au venit la bucuria hramului nu doar din Reșița, ci din tot județul Caraș-Severin, precum și din Arhiepiscopia Timișoarei și din alte zone ale Banatului. Îl rugăm pe Mântuitorul să ne binecuvânteze și pe noi așa cum i-a binecuvântat pe Apostolii Săi când S-a înălțat de pe pământ la cer, și să ne ajute să stăm în biserică, lăudând și binecuvântând numele Preasfintei Treimi”, a subliniat Preasfințitul Lucian în cuvântul rostit.

Construcţia Schitului „Înălțarea Domnului” din Reşiţa a început în toamna anului 2004. În prezent se lucrează la biserica mare a schitului, ce va avea hramurile „Buna Vestire” și „Înălțarea Domnului”.