Postul de bucate trebuie dublat de postul de păcate

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 05 Decembrie 2022

Comunitatea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Făgăraș, istoricul lăcaș de cult ctitorit de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu la sfâr­șitul secolului al XVII-lea, a primit binecuvântarea Înalt­preasfinți­tului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Duminica a 27-a după Rusalii.

Credincioșii făgărășeni au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de ierarh împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de tinerii implicați în activitățile Aso­ciației „Doamna Maria Brâncoveanu” de la biserica din Făgăraș, care au îmbrăcat costumele populare specifice zonei.

În cuvântul de învățătură, Înalt­preasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea vindecării femeii gârbove.

„Vrăjmașul a gârbovit pe această femeie, a pedepsit-o pentru a nu putea privi spre cer, dar a dezlegat-o Mântuitorul Iisus Hristos și, pentru ca să ne dea o lecție nouă, tuturor, a săvârșit minunea în zi de sabat, zi în care evreii țineau la forma legii, nu la fondul ei. Mântuitorul îi mustră și mustrarea aceasta este făcută de Mântuitorul mai-marelui sinagogii, care i-a certat pe cei care au venit acolo, în loc să se bucure de această femeie eliberată de povara diavolului. (...) Mântuitorul ne spune tuturor că nu forma contează, chiar și acum, când ținem post, acum la prilejul acesta de a face un efort bun pentru trup. Dacă postul de bucate nu este dublat de cel de păcate, dacă în timpul postului nu te-ai spovedit și împărtășit, rămâi tot gârbovit, iar povara păcatelor nu ne permite să privim spre cer”, a subliniat ierarhul.

După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe tinerii care au primit Bursele Brâncovenești, un proiect inițiat în 2019 și dedicat tinerilor merituoși. Prin oferirea acestui ajutor, tinerii elevi și studenți cu rezultate remarcabile la învățătură sunt ajutați să-și continue perfor­manțele, să se implice activ în viața comunitară și să se pregătească pentru cariera profesională. Anul acesta, comunitatea bisericii și mai mulţi binefăcători au oferit 15 burse de studiu și opt burse de perfor­manță, cu o valoare totală de 42.000 de lei. La final, tinerii au susținut un concert de colinde.