Posturi pentru cercetători la proiectul european de la Măgurele
Până în 2016, la proiectul laserului de la Măgurele, ELI-NP, se vor primi continuu aplicaţii pentru posturile de cercetători, ingineri şi tehnicieni. Tehnologia ELI-NP îşi va dovedi utilitatea în domenii precum medicina, unde va îmbunătăţi eficienţa radioterapiei şi chimioterapiei.
În următorii doi ani, la proiectul laserului de la Măgurele vor fi angajaţi 20 de cercetători seniori, 70 de cercetători juniori, 20 de ingineri şi 16 tehnicieni, numărul angajaţilor urmând a creşte treptat, până în 2018, la 250, după mai multe sesiuni de concurs. „În prezent se primesc în mod continuu aplicaţii pentru posturile de la ELI-NP. Beneficiile viitorilor angajaţi vor fi salariile motivante, «la nivel european», în funcţie de calificare şi experienţă, contribuţii asigurări sociale şi asigurări de sănătate“, scrie agenţia Agerpres, citând site-ul proiectului.
ELI-NP este parte componentă a unui proiect de mare anvergură de cercetare ştiinţifică, teoretică şi aplicată, care va avea instalaţii în România, Republica Cehă şi Ungaria şi va fi realizat de un consorţiu format din 13 state europene. Proiectul ELI-NP, a cărui valoare totală este de 356,23 milioane de euro, va fi implementat în două faze, până în 2020, obiectivul principal fiind crearea celui mai puternic fascicul de lumină produs vreodată, care va creşte eficienţa luptei împotriva cancerului, de exemplu.
Viitorul laser ELI-NP va folosi tehnologie de vârf pentru a aplica terapii cu protoni, tratament care permite atacarea agresivă şi în forţă a tumorilor, diminuând în acelaşi timp afectarea zonelor adiacente sănătoase. În plus, această tehnologie va îmbunătăţi eficienţa radioterapiei, prin obţinerea de noi radioizotopi, dar şi a chimioterapiei, datorită producerii unui izotop de platină radioactiv. Alte aplicaţii ale noului laser vor fi în domeniul fizicii materialelor, al nanotehnologiei, dar şi în controlul traficului materialelor radioactive. Fasciculul de lumină poate fi folosit şi aplicat şi în alte tehnologii, de exemplu pentru a elimina în doar câteva secunde reziduurile lăsate de centralele şi de centrele de cercetare a energiei nucleare, accelerând astfel un proces care în prezent durează zeci de ani.
Proiectele de cercetare şi inovare vor primi în următorii ani sprijin considerabil din partea Uniunii Europene prin intermediul programului Orizont 2020. Universităţile, organizaţiile de cercetare şi întreprinderile care doresc să investească în produse şi servicii noi, inovatoare vor derula programe care vizează stimularea progreselor şi descoperirilor tehnologice, vor primi în următorii 7 ani un sprijin total de 80 miliarde de euro. În 2014-2015 vor fi disponibili 15 miliarde de euro, iar finanţările vor avea în vedere 12 domenii, printre care asistenţa medicală personalizată, sistemele avansate de fabricaţie, robotica, securitatea digitală şi proiectele urbane inteligente. Totodată, tinerii cercetători vor putea obţine burse, iar proiectele întreprinderilor mici şi mijlocii vor fi finanţate cu 500 milioane de euro.