„Povestea naiului“, cântată în cetatea Sibiului

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 07 Iulie 2013
Naistul Radu Nechifor, elev al maestrului Gheorghe Zamfir, a oferit la sfârşitul săptămânii trecute un spectacol unic la Sibiu. Tânărul artist a interpretat la nai câteva arii clasice, piese de folclor şi piese muzicale din creaţii contemporane, acompaniat de instrumentişti de marcă şi secondat de câteva personalităţi importante ale scenei muzicale din România.
 
Peste 2000 de spectatori din Sibiu şi din toate colţurile ţării au venit vineri, 5 iulie, în Piaţa Mare pentru a se înfrupta din armonia pe care naiul o emană în mâinile tânărului artist sibian. Pentru prima dată la Sibiu, naiul a fost vedeta unui concert remarcabil, în care cele patru stiluri muzicale, dansul, duetele şi, mai presus de toate, măiestria instrumentiştilor şi a interpreţilor invitaţi au creat o seară de vis, greu de şters din amintirile frumoase pe care ţi le oferă cetatea transilvană, un bastion al culturii şi al artelor. 
 
Concertul s-a intitulat simplu: „ Povestea naiului“. Şi pentru că românii asociază acest instrument cu maestrul Gheorghe Zamfir, iată că un ucenic al maestrului duce povestea mai departe, o îmbracă în straie noi, adaugă alte şi alte personaje, dar şi un final câte se poate de fericit. 
 
De fapt, încă de la începutul spectacolului, finalul se întrevede: naiul va răsuna în continuare pe scena românească şi va avea cu siguranţă în persoana lui Radu Nechifor un alt mare maestru al acestui instrument. Mai mult decât atât, copilul de 11 ani din Elveţia, care a cântat vineri seara alături de Radu Nechifor, înveşmântat în costum popular românesc şi care a interpretat folclor din ţara noastră, ne-a asigurat că şi viitorul mai îndepărtat este asigurat şi că muzica, tradiţiile şi valorile noastre sunt din ce în ce mai cunoscute şi apreciate şi peste graniţe. Radu Nechifor a mărturisit că micul naist este unul dintre elevii săi, un împătimit al instrumentului, iar lecţiile sunt oferite prin internet.

Arii celebre

Pe scenă au urcat, alături de Radu Nechifor, câţiva artişti îndrăgiţi de public. Ariile clasice au fost acompaniate de „Traffic Strings“, iar invitata din lumea muzicii de operă a fost Felicia Filip. 
 
Surpriza pregătită de marea artistă a fost aria „Duetul pisicilor“, de Gioachino Rossini, cântată superb alături de nai, care a luat locul mezzosopranei din celebrul duet. 
 
O altă arie cunoscută din cadrul spectacolului, cea a „Suzanei“ din actul IV al „Nuntei lui Figaro“ de Wolfgang Amadeus Mozart a fost aranjată special pentru cântări de coarde, nai şi soprană. Alături de cei de la „Traffic Strings“, Radu Nechifor a interpretat şi „Vara“ din „Anotimpurile“ lui Vivaldi, într-o manieră nouă, nonconformistă.
 
Surprize au venit şi din partea celorlalţi invitaţi. Cunoscutul „Cântec de cătănie“ al lui Ionuţ Fulea şi-a găsit în naiul lui Radu Nechifor un partener câte se poate de potrivit pentru a transmite emoţia şi vibraţia sufletească a muzicii şi a versurilor. Cântăreţul de muzică populară a mai oferit alături de Radu Nechifor şi alte momente artistice deosebite. Nu trebuie să uităm că alături de nai, un alt instrument iubit de români şi cu tradiţie la noi, ţambalul, a fost adus în concert prin maestrul Marius Preda, iar câteva instrumente de suflat şi-au făcut loc în povestea de vineri seara prin prezenţa la Sibiu a artistului Cezar Cazanoi. Împreună cu aceştia, dar şi cu prietenii din trupele de care este legat, Radu Nechifor a impresionat publicul prin di versitatea muzicală, acurateţea interpretării şi mai ales prin trăirea artistică. 
 
Nu doar interpreţii au impresionat vineri seară, ci şi pregătirea tehnică a spectacolului. O scenă rotativă a fost pregătită îndelung de echipa tehnică, iar la fiecare schimbare de gen muzical, o altă formaţie a fost adusă în faţa publicului.
 
Un alt lucru inedit a fost trecerea abruptă de la un gen muzical la altul. Dacă duetele cu artiştii invitaţi au ocupat partea centrală a spectacolului, prima şi ultima parte au reprezentat un adevărat maraton muzical, în care melodii cunoscute din repertoriul internaţional s-au succedat şi au avut, bineînţeles, naiul în prim-plan.  

10 luni de pregătiri

Proiectul „Povestea naiului“ a început acum 10 luni, la iniţiativa lui Radu Nechifor, cunoscut mai bine de publicul sibian prin recitalurile sau concertele sale. Repetiţiile şi pregătirile în detaliu au presupus o muncă asiduă şi o implicare deosebită a echipei de organizare. Acest amplu proiect a fost şi o încununare a activităţii de până acum a naistului, iar lucrurile vor continua în aceeaşi manieră. 
 
„Pentru mine este un proiect extrem de important. Este un concert pe care mi l-am dorit de foarte mult timp şi abia anul trecut am reuşit să-l punem în practică cu o echipă de o ambiţie aparte. Cred că am făcut, prin acest concert, un salt destul de mare şi am pregătit lucruri inedite, pe care Sibiul nu le-a mai văzut. Ne-am gândit să aducem pentru fiecare gen muzical câte un artist cunoscut şi specializat în acel gen“, a spus Radu Nechifor în conferinţa de presă dinaintea concertului.
 
Povestea nu se opreşte aici pentru naistul sibian. Pe lângă concertele viitoare, Radu Nechifor îşi propune să se perfecţioneze în anumite stiluri muzicale. „Îmi doresc să ajung la New York unde să studiez jazz-ul măcar un an“, ne-a mărturisit Nechifor.