Practici culturale intrate în patrimoniul UNESCO
Comitetul interguvernamental UNESCO, reunit la 2 decembrie 2024, în Asuncion, capitala statului Paraguay, a decis adăugarea mai multor practici culturale pe Lista patrimoniului imaterial, informează DPA. Între acestea se numără: meşteşugul fabricării sake-ului, băutura obţinută din orez fermentat, strâns legată de cultura arhipelagului nipon; procedeele tradiţionale de preparare a brânzei Minas (Queijo Minas), din sud-estul Braziliei, primul aliment din această ţară inclus în Lista patrimoniului imaterial, alături de pizza napoletană şi ceviche peruan; fabricarea săpunului de Nablus, simbol al unui meşteşug palestinian vechi de peste o mie de ani, fabricat manual din trei ingrediente naturale locale: ulei de măsline, apă şi leşie.
Au mai fost înscrise practicile care implică folosirea henna în numeroase ţări arabe, arta ecvestră din Portugalia, cultura bâlciurilor (Franţa, Belgia), Festivalul Primăverii ce marchează Anul Nou Chinezesc, meşteşugul constructorilor de acoperişuri din zinc din Paris, cultura cidrului asturian (Spania), ţesătura tradiţională Kente din Ghana etc. „Cei care promovează patrimoniul cultural imaterial creează comunităţi. Cei care transmit cunoştinţe şi abilităţi promovează coeziunea socială”, a declarat preşedintele comisiei germane pentru Patrimoniu Cultural Imaterial, Christoph Wulf.