Prăpastie demografică între estul și vestul Europei
Decalajul dintre regiunile Uniunii Europene care cresc din punct de vedere demografic şi cele cu populație în scădere se va lărgi în următoarele decenii, potrivit unui raport european. Executivul comunitar are în vedere implementarea unor politici pentru sporirea oportunităţilor economice în zonele defavorizate și pentru a opri acest fenomen. În estul Europei se va înregistra, până în 2050, o scădere a populației cu 12% și a forței de muncă cu 25%.
Studiul realizat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene evidenţiază că, în general, populaţia europeană îmbătrâneşte, dar nu în acelaşi ritm în toate regiunile, scrie agenţia EFE.
Un alt aspect subliniat în raport este că migrația tinerilor, pentru angajare sau studii, are un mare impact asupra regiunilor, întrucât, ca urmare a acestui fenomen, unele prosperă, în timp ce altele rămân în urmă.
Diferenţele de ritm al îmbătrânirii şi depopulării între teritorii pot agrava inegalităţile economice, ceea ce poate avea consecințe asupra percepției despre Uniunea Europeană şi poate duce la creşterea populismului, notează autorii raportului. „Aceste date ne ajută să observăm diversitatea şi dinamicile regionale, pe care le vom folosi pentru a ne orienta mai bine iniţiativele de răspuns la provocările cu care ne confruntăm”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru Democraţie şi Demografie, Dubravka Suica.
Practic, oficialii europeni transmit că inegalitățile dintre regiuni sunt în atenția executivului comunitar și promit că politica de coeziune a UE şi cea de inovare vor contribui la sporirea serviciilor şi oportunităţilor economice în zonele depopulate, pentru a le face mai atractive traiului.
Regiunile aflate în situația de risc descrisă de raportul Centrului Comun de Cercetare sunt, de fapt, cele situate în țările foste comuniste din estul Europei. Potrivit unui raport din 2019 al Fondului Monetar Internațional (FMI), populaţia totală a acestei zone va scădea cu 12% până în 2050 din cauza îmbătrânirii şi a migraţiei, în timp ce forţa de muncă va înregistra probabil un declin de 25%.
Mulţi est-europeni au părăsit regiunea în ultimii ani pentru a lucra în statele mai bogate din Europa Occidentală.
„Scăderea furnizării de forţă de muncă şi productivitatea mai redusă a angajaţilor mai în vârstă, împreună cu presiunile mai mari asupra finanţelor publice, costă ţările (din estul Europei, n.r.) anual aproximativ 1% din PIB”, a explicat Tao Zhang, director adjunct al FMI.
Raportul FMI mai arată că, până în 2050, venitul per capita în țările din Europa Centrală și de Est va creşte la 60% din nivelul înregistrat în vestul Europei.
Însă, fără actualele presiuni demografice determinate de plecarea tinerilor și îmbătrânirea populației, „regiunea ar fi ajuns la 74% din nivelul înregistrat în Europa Occidentală în aceeaşi perioadă”, mai arăta oficialul FMI. (C. Z.)