Praznic la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie, judeţul Cluj
Așezământul monahal de la Soporu de Câmpie, din judeţul Cluj, a sărbătorit hramul „Sfânta Treime”, în a doua zi de Rusalii. La Sfânta Liturghie au fost prezenți sute de credincioși.
Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie, județul Cluj, cu prilejul hramului.
După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le pelerinilor prezenți la hram despre faptul că „Dumnezeu este iubire”, conform versetului 16, capitolul 4, din Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan: „Dumnezeu este iubire şi cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu şi Dumnezeu rămâne întru el”. De asemenea, pornind de la sintagma părintelui Dumitru Stăniloae, „Sfânta Treime este structura supremei iubiri”, ierarhul a vorbit despre dogma Preasfintei Treimi, precum și despre darurile Duhului Sfânt. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, în semn de apreciere și recunoștință, ierarhul a acordat diplome de aleasă cinstire mai multor binefăcători, iar copiilor prezenți le-a oferit cărți de rugăciune.
Așezământul monahal de la Soporu de Câmpie, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost înființat în anul 1992, piatra de temelie fiind pusă de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Biserica este pictată în tehnica frescă, iar icoanele de pe catapeteasmă aparțin pictorului Sorin Cristian Protopopescu. Lăcașul de cult adăpostește o Evanghelie unicat, având copertă pictată pe lemn și împodobită cu foiță de aur. În prezent, starețul mănăstirii de călugări este arhimandritul Ilie Hanuschi.