Praznic luminos la Mănăstirea Samurcășești
De praznicul Adormirii Maicii Domnului, ieri, 15 august, Mănăstirea Samurcășești de lângă București și-a sărbătorit unul dintre hramurile istorice. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a binecuvântat obștea monahală și pe credincioșii prezenți la slujbă și a rostit un cuvânt de învățătură.
Mănăstirea ilfoveană Samurcășești a fost ieri un loc de bucurie duhovnicească și prăznuire luminoasă a Maicii Domnului. Biserica așezământului monahal și-a serbat hramul, deoarece unul din cele trei altare ale ei este închinat sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Cu această ocazie, așezământul a îmbrăcat haine de sărbătoare și i-a primit cum se cuvine pe cei care au dorit să se roage Născătoarei de Dumnezeu și să aducă obolul lor de mulțumire.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica mănăstirii de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal și directorul Atelierelor Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, precum și alți preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost cântate de un grup de maici de la Mănăstirea Samurcășești.
După Evanghelia sărbătorii care se încheie prin cuvintele rostite de o femeie din poporul evreu către Mântuitorul Iisus Hristos: „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sânii pe care i-ai supt!” (Luca 11, 27), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură. „Această zi sfântă și mare este cea mai deosebită dintre toate sărbătorile închinate Maicii Domnului. Evanghelia de astăzi se încheie cu cuvintele pe care le-a rostit o femeie din popor, din mulțime. Această femeie reprezintă întreaga Biserică, de aceea nu i se spune numele. Ea închipuie pe toți cei care o cinstesc pe Maica Domnului. Vedem că atunci când femeia din popor l-a văzut pe El, pe Hristos, a fericit-o pe ea, pe mama sau maica Domnului. Aceasta ne arată că nu putem despărți pe Fiul de mamă și pe mamă de Fiu, căci Fiul care s-a născut ca om în lume s-a născut de la Duhul Sfânt și din Maica Domnului”, a explicat Patriarhul României. Teologia acestei sărbători este concentrată în icoana și troparul Adormirii Maicii Domnului, care ne arată că cea care s-a mutat de pe pământ la cer este Maica Vieții.
„Moartea nu este numai despărțirea sufletului de trup. Moartea cea mai grea este despărțirea omului de Dumnezeu, de aceea se spune că Maica Domnului este chemată în ajutor în tot timpul vieții, dar și în ceasul morții și în ziua judecății. Ea este prezentă în icoana judecății de apoi sau din urmă, când Mântuitorul va veni întru slavă să judece viii și morții. În dreapta Lui este rugătoare Maica Domnului și în stânga Lui, Sfântul Ioan Botezătorul, dascălul pocăinței. Și Maica Domnului, și Sfântul Ioan Botezătorul se roagă pentru cei care s-au pocăit, dar nu au mai avut timp în viață ca să arate și faptele pocăinței”, a explicat Preafericirea Sa.
Legătura Bisericii cu Maica Domnului este indestructibilă pentru că Născătoarea de Dumnezeu este chipul desăvârșit al Bisericii.
„Această sărbătoare este deosebit de prețioasă pentru Biserică, pentru că Maica Domnului este icoana cea vie a Bisericii care trece pe oameni din lumea aceasta pământească, trecătoare, la viața veșnică netrecătoare. Ea ne arată taina Bisericii care duce la viața veșnică pe cei care cred în Hristos”, a spus PF Părinte Patriarh Daniel.
La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit maicii starețe, stavrofora Lucia Bostan, mai multe cărți liturgice, teologice și pastorale, iar credincioșilor prezenți, în semn de binecuvântare și apreciere, iconițe cu Adormirea Maicii Domnului.
De hramul istoric al acestui așezământ au venit la slujbă numeroși credincioși din localitățile învecinate și pelerini din București și chiar din zone mai îndepărtate. După rânduială, aceștia s-au pregătit prin post și rugăciune mai intensă pentru această sărbătoare, iar la momentul rânduit din Sfânta Liturghie foarte mulți, adulți și copii, s-au împărtășit. La fel ca în fiecare an, mănăstirea s-a primenit duhovnicește pentru această sărbătoare și a arătat ospitalitate și dragoste, pregătind o agapă frățească și daruri pentru pelerini. Biserica mănăstirii, ridicată între anii 1941 și 1943, are trei altare în partea de răsărit. Altarul principal este închinat Sfintei Treimi, iar cele două mai mici, Adormirii Maicii Domnului și Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.