Praznicul Adormirii Maicii Domnului, în Ardeal

Data: 15 August 2013
La Praznicul Adormirii Maicii Domnului, zeci de mii de credincioşi a participat la slujbele oficiate de ierarhi şi preoţi în lăcaşele de cult închinate Maicii Preacurate. Ca în fiecare an, slujbe deosebite au avut loc la mănăstirile ardelene de la Sâmbăta de Sus şi de la Nicula.
 
Hramul Adormirii Maicii Domnului, al Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a fost în acest an o sărbătoare deosebită pentru obştea monahală şi pentru toţi pelerinii care vin adesea la aşezământul monahal de la poalele Munţilor Făgăraş, un loc binecuvântat cu har şi cu oameni plini de credinţă şi sfinţenie. Chiar în ziua de praznic s-au împlinit 20 de ani de la resfinţirea mănăstirii, după ctitorirea paraclisului, a actualei incinte şi a altor aşezăminte din cadrul mănăstirii. Pe 15 august 1993, Sanctitatea Sa Bartolomeu I al Constantinopolului, împreună cu Patriarhul Teoctist, Mitropolitul Antonie Plămădeală şi mulţi alţi ierarhi, au sfinţit noua ctitorie de pe vremea stareţului de atunci de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Veniamin Tohăneanu. La 20 de ani de la resfinţirea ctitoriei brâncovene, sărbătoarea hramului a fost organizată în mod deosebit, pentru a marca această aniversare. Obştea monahală s-a pregătit intens pentru a primi oaspeţii din ziua hramului şi sutele de pelerini din toate părţile ţării. Programul liturgic a început cu o seară înainte, când s-a oficiat la altarul din pădurea apropiate din apropierea mănăstirii slujba Vecerniei, a Litiei şi Utrenia cu Prohodul Maicii Domnului. Sute de credincioşi au cântat până la ceasuri târzii din noapte, alături de soborul de preoţi condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, imnurile acestei slujbe deosebită închinate Adormirii Sfintei Fecioare.

Liturghie la altarul din pădure

În ziua hramului, chiar dacă vremea a fost ploioasă şi răcoroasă, credincioşii au participat în număr mare la sfinţirea apei de la vechea fântână din incinta mănăstirii. Slujba religioasă a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu, împreună cu Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Credincioşii au avut posibilitatea să primească din apa sfinţită la hramul mănăstirii făgărăşene, pentru ca harul ceresc să se reverse asupra lor şi a familiilor acestora. 
 
După sfinţirea apei a urmat Sfânta Liturghie la altarul din pădure, unde au participat şi numeroase autorităţi judeţene şi locale, amintind aici pe prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli. În Din soborul de preoţi au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, stareţul mănăstirii, arhimandritul Ilarion Urs, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, prodecanul aceleiaşi facultăţi, pr. conf. dr. Mircea Ielciu, profesori de teologie, protopopi şi slujitori la sfintele altare de la mănăstiri şi parohii ardelene. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Laudate Dominum“ din Iaşi, format din studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cetatea moldavă, tineri apropiaţi de mănăstirea făgărăşeană. 

„Chip şi icoană a Bisericii“

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. prof. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie din Sibiu. Părintele profesor a subliniat, în cuvânt, mijlocirea Maicii Domnului înaintea Fiului ei, pentru fiecare credincios care I se roagă şi îi cere ajutorul în clipele grele din această viaţă pământească. 
 
„La rugăciunea Maicii Sale, Mântuitorul nu lasă nimic neîmplinit. Maica Domnului este chip şi icoană a Bisericii, pentru că Biserica este mereu rugătoare către Dumnezeu. Biserica are întotdeauna nădejdea că rugăciunea ei se împlineşte, pentru că ne rugăm toţi împreună, unii pentru alţii, pentru că se roagă împreună cu noi toţi sfinţii şi mai cu seamă se roagă cu noi Maica Preacurată. Ea este chipul fecioriei şi nădejdea tuturor tinerilor, dacă aceştia trăiesc în viaţă curată. Este chipul mamei desăvârşite pentru toate mamele din lume. Toţi trebuie să ne unim gândul şi rugăciunea în a o implora pe Maica Preacurată să fie mijlocitoare pentru noi“, a spus părintele Chifăr.
 
IPS Mitropolit Laurenţiu a mulţumit, apoi, obştii monahale pentru organizarea hramului şi pentru ostenelile din fiecare zi la mănăstirea făgărăşeană. Ierarhul a amintit apoi credincioşilor cinstirea deosebită de care se bucură Maica Preacurată, prin cele patru mari praznice închinate ei, între care şi cel din 15 august. 
 
„Acest praznic este cel mai mare dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului pentru că totdeauna, pentru orice sfânt, ziua trecerii spre Domnul este zi de mare prăznuire, mai mare decât cea a naşterii. Maicii Preacurate îi acordăm o cinstire deosebită, prin preamărirea ei ca pururea Fecioară, apoi ca Născătoare de Dumnezeu. Moartea ei nu a fost decât o mutare la Fiul său, căci după adormirea ei, Mântuitorul Hristos a luat-o la Sine“, a spus Părintele Mitropolit. Pentru ajutorul oferit mănăstirii şi Arhiepiscopiei Sibiului, directorul Wiesmann România, Olimpiu Achim, a primit din partea ierarhului  distincţia „Crucea Şaguniană pentru mireni“.
 
Apoi, stareţul Ilarion Urs le-a mulţumit ierarhilor, preoţilor, oaspeţilor de seamă şi tuturor credincioşilor care au venit până la Sâmbăta de Sus pentru a se bucura duhovniceşte alături de obştea monahală de această zi deosebită din viaţa mănăstirii. Arhimandritul Ilarion Urs le-a oferit în dar celor doi ierarhi câte o icoană a Maicii Domnului. După Sfânta Liturghie, aşa cum este obiceiul la hramurile mănăstirii făgărăşene, s-a oficiat slujba Sfântului Maslu, pentru ca toţi cei prezenţi să primească de la Dumnezeu sănătate trupească şi iertare de păcate. 
 
În aceeaşi zi, de la orele 15:00, în aula Academiei Teologice de la mănăstire, pianista Adriana-Paler Nicolescu, originară din Lisa, judeţul Braşov, şi stabilită la Viena, a susţinut un concert din arii celebre compuse de Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven şi Johann Sebastian Bach. Concertul s-a desfăşurat sub motto-ul „Înserări brâncoveneşti“, iar din donaţiile participanţilor se va restaura pianul din patrimoniul mănăstirii.

Hramul Mănăstirii Nicula

La Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj, la fel ca în anii trecuţi, zeci de mii de credincioşi din toate zonele ţării, dar şi de peste hotare, au venit la praznicul Adormirii Maicii Domnului. Pelerinii au venit la mănăstire încă din ajun pentru a se închina icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni, şi pentru a participa la slujbele speciale oficiate cu ocazia hramului.
 
În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. La hramul Mănăstirii de la Nicula au participat şi Preasfinţitul Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei şi Preasfinţitul Ignatie Mureşanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei. La marele praznic de la Nicula a luat parte şi protopopul românilor din Valea Timocului, Bojan Alexandrovici, însoţit de o delegaţie a românilor din Serbia. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Psalmodia Transylvanica“, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. 
 
În cadrul cuvântului de învăţătură, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vorbit despre rolul familiei în bunul mers al societăţii şi a rugat-o pe Maica Domnului să binecuvânteze familiile românilor. „Familia, casa este celula de temelie a societăţii omeneşti întemeiată de Domnul Iisus Hristos, de Dumnezeu Tatăl, încă de atunci de când L-a creat pe om. Atunci când Domnul Iisus Hristos era pe pământ, prima minune a făcut-o la nunta din Cana Galileii, binecuvântând familia, pentru că această celulă de temelie a societăţii este foarte importantă. Familia are un rol esenţial în ceea ce priveşte mersul înainte a societăţii omeneşti. Familia este prima societate naturală şi adevărata celulă socială şi orice copilaş are nevoie de o familie aşezată în care să crească, să se formeze, ca la vremea potrivită, la rândul său să ia steagul şi să meargă înainte aşa cum au mers părinţii, moşii şi strămoşii lui“, a spus IPS Andrei.
 
La finalul slujbei, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a conferit pr. Bojan Alexandrovici, distincţia „Crucea Transilvană“. Ierarhul a amintit despre comunitatea creştinească românească de pe Valea Timocului, din Serbia, care se confruntă cu diferite greutăţi, dar care are de câţiva ani, un îndrumător spiritual în persoana părintelui Alexandrovici.

„Am venit aici ca să fim mai frumoşi la suflet“ 

La Mănăstirea de la Nicula, pelerinii au participat, în ajunul sărbătorii, la un program liturgic special. Slujba Vecerniei cu Litie a fost oficiată în sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. La final, PS Ignatie Mureşanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei, a adresat un cuvânt de învăţătură în care i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să-şi înfrumuseţeze sufletele după modelul Maicii Domnului. 
 
„Cred că încă mai avem oameni frumoşi, care transmit credinţa, care transmit această frumuseţe a Maicii Domnului. Este o mărturie că noi toţi am venit aici ca să fim mai frumoşi la suflet. Să ne uităm la Maica Domnului şi, când, în peregrinările noastre pământeşti ne mai iau valurile şi duhul lumii acesteia şi când simţim că ne urâţim cu sufletul (şi ne urâţim în atâtea feluri), să ţinem minte că  Maica Domnului este atât de frumoasă. Să mergem la icoana ei şi să-i cerem să ne dea măcar o fărâmă din frumuseţea pe care Ea a avut-o şi pe care Dumnezeu i-a dăruit-o“. 
 
Slujbele de noapte au avut în centru icoana Maicii Domnului care a fost scoasă din biserică şi aşezată pe altarul de vară unde a stat până la finalul slujbei Prohodului. După aceea, în procesiune, sunet de clopot, toacă şi pricesne, soborul de preoţi şi ierarhi a înconjurat biserica de trei ori, după care au intrat şi au aşezat icoana în faţa altarului bisericii pentru închinare. 
 
Un cuvânt de învăţătură a fost adresat credincioşilor de PS Episcop Timotei al Spaniei şi Portugaliei. „Prin rugăciune, noi Îl chemăm pe Duhul Sfânt şi aproape toate rugăciunile noastre le începem cu „«Împărate Ceresc»“ pe care Îl chemăm să vină şi să se Se sălăşluiască întru noi, şi să mântuiască sufletele noastre. Ei bine, Maicii Domnului, care este rugătoare, îi cerem ca să ne ajute să ne rugăm şi să păstrăm rugăciunea în sufletul nostru, pentru că aceasta este grăire către Dumnezeu şi în momentul în care vorbim cu Dumnezeu ajungem să-L cunoaştem“.
 
Zecile de mii de pelerini, prezenţi la Mănăstirea Nicula au stat toată noaptea în priveghere, cântând pricesne şi rugându-se Preasfintei Fecioare Maria. Mulţi dintre credincioşi au ales să se spovedească şi apoi să se împărtăşească apoi, în cadrul Sfintei Liturghii, oficiate în biserica mănăstirii la ora 5:00 dimineaţa. 

Pelerinajul de la Gherla la Nicula 

Este o tradiţie ca pelerinii ce vin la Mănăstirea Nicula să urce pe jos din sat până la aşezământul aşezământul monahal. Mulţi dintre ei pornesc în procesiune din Gherla, împreună cu ierarhi şi preoţi, rugându-se şi cântând pricesne în cinstea Fecioarei Maria. Când ajung la mănăstire,  înconjoară biserica din lemn pe coate şi pe genunchi, după care se aşează aşază la rând pentru a ajunge să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată în biserica de zid a mănăstirii. Icoana, ce adună an de an zeci de mii de pelerini, a fost pictată de preotul  Luca din Iclod în anul 1681, iar cu mai bine de 300 de ani în urmă, potrivit documentelor, a lăcrimat timp de o lună. Din acel moment oamenii au început să meargă în fiecare an în pelerinaj.
 
În acest an peste o mie de pelerini din judeţele judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, dar şi din Suceava, localitatea Milişăuţi, au participat, în ajunul sărbătorii, la pelerinajul „La Nicula, Colo-n Deal“, organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în colaborare cu Protopopiatul Gherla. Procesiunea a început la Biserica „Sfântul Nicolae“ din municipiul Gherla, când preoţii, împreună cu pelerinii îmbrăcaţi în straie populare, i-au întâmpinat cu pâine şi cu sare pe IPS Mitropolit Andrei, pe PS Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei şi pe PS Ignatie, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei. După o slujbă de binecuvântare a pelerinajului săvârşită în lăcaşul de cult, IPS Mitropolit Andrei le-a mulţumit tuturor credincioşilor pentru prezenţa la pelerinaj şi le-a urat spor duhovnicesc. Apoi ierarhii şi preoţii, alături de credincioşi, au plecat cu toţii în procesiune pe străzile oraşului, spre drumul ce duce la Mănăstirea Nicula. 
 
În sunet de toacă, în fruntea grupului au mers tineri în costume populare ce purtau icoana Maicii Domnului, cruci şi prapori, zeci de preoţi din protopopiatul Gherla şi din Cluj-Napoca, în frunte cu ierarhii. Pe parcursul traseului, pelerinii s-au rugat şşi au cântat pricesne şi imnuri închinate Maicii Domnului. Locuitorii satului Nicula şi-au arătat dragostea şi ajutorul faţă de pelerini, cărora le-au oferit apă de băut. La fiecare casă oamenii au aşezat aşezat o masă în faţa porţii porţii, unde se găsea fie apă de fântână, fie îmbuteliată. În satul Nicula ierarhii au sfinţit o cruce monument ridicată în memoria eroilor neamului. La intrarea pe poarta mănăstirii, soborul de ierarhi a fost întâmpinat de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, de stareţul mănăstirii, protos. Nicolae Moldovan, împreună cu monahi şi preoţii care au spovedit credincioşii prezenţi la hram. Cu toţii au înconjurat, apoi, vechea biserică de lemn, din curtea mănăstirii. IPS Mitropolit Andrei le-a urat tuturor bun-venit la hram şi L-a rugat pe Dumnezeu şi pe Maica Domnului să le răsplătească efortul.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Zalău

Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din Zalău. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinţia sa Sa a hirotonit preot pe seama Parohiei Hurez, protopopiatul Şimleu Silvaniei, pe diaconul Marius Dângă. Tot cu această ocazie, în baza aprobării date de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Antonie Pinţa, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, a fost hirotesit arhimandrit.
 
În cuvântul de învăţătură, PS Petroniu a precizat faptul că, deşi prăznuim Adormirea Maicii Domnului, eveniment trist, la care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi-a încheiat vieţuirea pământească, „noi avem în minte cuvintele troparului acestei sărbători, care spun că Sfânta Fecioară Maria nu a părăsit lumea, ci s-a mutat la viaţa de veci, alături de Fiul său, unde se roagă pentru ca toţi creştinii să fie izbăviţi de moartea cea sufletească. Autorul acestei frumoase cântări bisericeşti scoate aici, în evidenţă, faptul că moartea sufletească este mult mai gravă decât cea trupească“, a arătat ierarhul care a adăugat că moartea trupurilor oamenilor este una dintre consecinţele păcatului strămoşesc, de care nu poate scăpa nimeni, de vreme ce şi Fiul lui Dumnezeu făcut om a trebuit să moară. Preasfinţitul Petroniu a vorbit, apoi, despre „ceata călugărească alcătuită din oameni trăitori în lume, care însă sunt morţi pentru ea“, amintind exemple din literatura duhovnicească, modele de împlinire a celor trei voturi monahale, pentru a conştientiza la ce înălţime sufletească au ajuns unii călugări. De asemenea, ierarhul a explicat unii termeni referitori la viaţa monahală şi treptele monahismului, începând de la intrarea în mănăstire, precum şi despre distincţiile sau rangurile ce le pot primi călugării.
 
PS Petroniu a subliniat faptul că monahismul nu este pentru toată lumea, iar cei care au depus voturile monahale ştiu prea bine că au făcut-o de bunăvoie şi ce obligaţii au de îndeplinit. Sfinţii Părinţi de la Sinodul al VI-lea ecumenic au hotărât în canonul 43 că „viaţa anterioară, păcătoasă, a cuiva, nu este piedică pentru intrarea în monahism“, de aceea Biserica acceptă în mănăstire orice om, oricât ar fi de păcătos, care vrea să se căiască de păcatele sale, însă nu admite ca cei din mănăstire să trăiască în păcat. La final, PS Petroniu a felicitat pe arhimandritul Antonie Pinţa pentru ridicarea în rang.

Hramul Catedralei din Cluj-Napoca

Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca şi-a sărbătorit hramul, de praznicul Adormirii Maicii Domnului. Mulţime de  credincioşi clujeni au luat parte la slujbele oficiate cu acest prilej în locaşul de rugăciune patronat de cele două mari praznice închinate Maicii Domnului, cel al Adormirii şi al Bunei Vestiri. Slujbele dedicate hramului au început încă din ajunul sărbătorii, în seara zilei de 14 august, cu slujba Privegherii şi a Prohodului Maicii Domnului. Astfel, credincioşii împreună cu soborul de preoţi şi diaconi, au intonat cântările Cinstitei Adormiri a Maicii Domnului, după care au pornit într-o procesiune în jurul locaşului de cult. În sunet de toacă, credincioşii au cântat imne Fecioarei Maria, iar  preoţii au purtat pe umeri Epitaful Adormirii Maicii lui Dumnezeu.
 
În ziua praznicului, la Sfânta Liturghie, după momentul citirii pericopei evanghelice, arhimandritul Teofil Roman, ecleziarhul Catedralei mitropolitane, a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, în care a evidenţiat două mari virtuţi ale Maicii Domnului, fecioria trupească şi cea duhovnicească. Pornind de la calităţile Maicii lui Dumnezeu, părintele i-a îndemnat pe credincioşi să aibă o viaţă curată. 
 
„Cred că nu poate şi nu va putea fi o cinstire mai mare adusă Maicii Domnului şi Fiului ei, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, decât o viaţă trăită în curăţie şi în sfinţenie. Fie că am ales să ne căsătorim, fie că am ales să mergem pe calea vieţii monahale. Să ne ajute Bunul Dumnezeu şi să ne întărească pe toţi cu Duhul Său Cel Sfânt ca să trăim în chip bineplăcut Lui şi să avem parte de El şi în veacul acesta şi în cel ce va să fie“, a spus arhim. Teofil Roman. (Arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan, Alexandra Andereş)