Praznicul Cincizecimii la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 22 Iunie 2021

Împodobită cu ramuri verzi şi flori, ca pentru marele praznic premergător sărbătorii hramului, Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu şi-a aşteptat credincioşii de Rusalii pentru a-L mări şi a-I mulţumi lui Dumnezeu, dar şi pentru a se ruga Preasfintei Treimi ca să primească ocrotire în vremuri de încercare.

Sfânta Liturghie din ziua de prăznuire a Pogorârii Sfântului Duh a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepis­copul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Mihai Alexandru Gheorghiaş a fost hirotonit diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre sărbătoarea Cincizecimii şi despre lucrarea harului Duhului Sfânt în Biserică, prin sfintele slujbe.

„Ucenicii erau adunaţi de frica iudeilor şi au văzut în chip tainic, simţind un vifor ca de vânt, cum Duhul Sfânt S-a pogorât peste ei în chip de limbi ca de foc şi îndată au apărut efectele acestei lucrări dumnezeieşti: cei care erau fricoşi au devenit cei mai aprigi vestitori ai Evangheliei lui Iisus Hristos, unii plătind cu viaţa lor, şi în acelaşi timp auzeau şi înţelegeau toate graiurile pământului ale celor adunaţi la sărbătoarea Cincizecimii, iar al treilea efect a fost vorbirea în limbi, căci şi ei vorbeau limbile respective. Nu este o simplă comemorare sărbătoarea de astăzi, ci ea este pentru noi un moment de participare reală, pentru că la Sfânta Liturghie şi noi am primit harul Duhului Sfânt. Prin toate Sfintele Taine ale Bisericii şi noi suntem împărtăşiţi de această putere dumnezeiască care lucrează în noi”, a subliniat ierarhul.

La finalul slujbei religioase, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu şi preoţii din sobor au citit cele şapte rugăciuni de la Vecernia plecării genunchilor. Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să asculte şi un recital de cântări religioase susţinut de Ansamblul vocal „Acapella”, condus de George Miron.