Praznicul Înălţării Domnului în Mitropolia Olteniei

Data: 30 Mai 2014

Praznicul Înălţării Domnului a adus bucurie în sufletele credincioşilor craioveni, prezenţi în număr mare la evenimentul de binecuvântare a bisericii cu hramul „Eroii Neamului“ din municipiu. Sărbătoarea a fost cinstită în mod deosebit şi de credincioşii râmniceni din Parohia Brezoi I.

Biserica „Eroii Neamului“ din Craiova, zona Electro, a primit binecuvântare arhierească în ziua prăznuirii Înălţării Domnului cu Trupul la ceruri. Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul parohienilor pentru a binecuvânta lucrările de zidire săvârşite la sfântul lăcaş. Evenimentul a fost completat de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de IPS Părinte Mitropolit, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

„Domnul S-a înălţat spre a ridica firea omenească în Împărăţia Tatălui Ceresc“

În cuvântul de învăţătură, rostit la finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit semnificaţia marelui praznic, arătând că prin a Sa dumnezeiască Înălţare cu Trupul la ceruri, Mântuitorul ridică firea omenească la cel mai înalt rang de cinste, călăuzind-o astfel spre Împărăţia cerurilor. „Dacă mai înainte erau trişti că Domnul a murit şi a fost îngropat, de data aceasta Sfinţii Apostoli s-au umplut de bucurie mare. Este un lucru aproape de necuprins pentru mintea omenească, neputând înţelege bucuria acestei despărţiri. Astfel, Apostolii se bucură pentru că Domnul le spusese mai înainte că va rămâne cu ei până la sfârşitul veacurilor. Prin urmare, Înălţarea la ceruri nu înseamnă despărţirea noastră de Dumnezeu, întrucât Cel Care S-a suit la înălţime este prezent permanent pe pământ. El S-a înălţat spre a ridica firea omenească în Împărăţia Tatălui Ceresc. Este prezent totodată în Sfânta Sa Biserică, împlinind negreşit dumnezeiasca Sa făgăduinţă: «Şi iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor». Pentru aceasta, Biserica noastră se găseşte într-un urcuş continuu spre viaţa veşnică, şi noi toţi ne pregătim pentru ziua când ne vom despărţi de trupul acesta şi ne vom întâlni cu Dumnezeu, ne bucurăm de lucrul acesta şi aşteptăm ceasul în care El va veni cu slavă să judece viii şi morţii, a cărui Împărăţie nu va avea sfârşit“, a spus IPS Irineu.

În continuare, IPS Părinte a împărţit mai multe gramate de mulţumire, răsplătind astfel osteneala celor care au contribuit la finalizarea lucrărilor de zidire a sfântului lăcaş. La final, Mitropolitul Olteniei a sfinţit o troiţă, aşezată în curtea bisericii, în cinstea eroilor neamului. Evenimentul a fost marcat de elevii Şcolii „Mihai Eminescu“ din cartierul Lăpuşi, prin interpretarea unui buchet de cântece patriotice. În acelaşi context, reprezentanţii Asociaţiei „Cultul Eroilor“ din Craiova i-au mulţumit IPS Părinte Irineu pentru purtarea de grijă şi sprijinul arătat în mod nemijlocit ostaşilor craioveni, veterani, în rezervă sau în activitate.

 Ziua Eroilor în Parohia Brezoi I

Ca în fiecare an, praznicul Înălţării Domnului şi totodată ziua pomenirii eroilor şi martirilor neamului românesc au fost marcate cu mare cinste în parohia vâlceană Brezoi I.  După oficierea Sfintei Liturghii, preoţii slujitori Daniel Preoteasa şi Vasile Chima au pornit împreună cu credincioşii, profesorii şi elevii Liceului Teoretic Brezoi într-un pelerinaj de la biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ către centrul oraşului, unde se află amplasat Monumentul Eroilor. Aici a fost oficiată slujba Parastasului în cinstea eroilor neamului. A urmat un scurt discurs susţinut de către directorul Liceului Teoretic Brezoi, prof. Claudiu Ilie Diaconescu, referitor la importanţa zilei de astăzi. În continuare, elevii, sub îndrumarea domnului profesor Constantin Feraru, au cântat câteva cântece patriotice, după care au depus coroane în semn de cinstire a celor care s-au jertfit în slujba neamului.

Prinos de recunoştinţă eroilor neamului la Craiova şi Dobriceni

În aceeaşi zi, au fost sfinţite troiţe şi monumente închinate eroilor neamului în mai multe parohii din Mitropolia Olteniei. Astfel, în parohia craioveană Romaneşti, la iniţiativa preotului paroh Florin Mihail, s-a sfinţit un frumos monument închinat ostaşilor români. Evenimentul a avut loc după Sfânta Liturghie, monumentul fiind inaugurat de pr. Grigorie Vulcănescu, protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud. De asemenea, în Parohia Dobriceni, judeţul Olt, s-a sfinţit o troiţă închinată eroilor neamului. Slujba a fost oficiată în prezenţa credincioşilor şi a autorităţilor locale. (Arhid. Ioan Liviu Găman, diac. Ioniţă Apostolache)