Praznicul Întâmpinării Domnului
În duminica a 17-a după Rusalii (a femeii cananeence), Biserica Ortodoxă a prăznuit Întâmpinarea Domnului. Credincioşii au fost îndemnaţi să îşi sporească şi să îşi mărturisească dragostea faţă de Domnul Iisus Hristos.
Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost arhiplină la praznicul Întâmpinării Domnului din acest an, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Credincioşii prezenţi în număr mare au avut posibilitatea să se împărtăşească din învăţăturile duhovniceşti aduse de marele praznic din 2 februarie, dar şi din cele desprinse din Evanghelia citită în Duminica femeii cananeence. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“ a Catedralei mitropolitane.
Un număr însemnat de credincioşi s-au împărtăşit la final cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Din soborul de preoţi au făcut parte slujitorii Catedralei mitropolitane, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, între care şi venerabilii magiştri pr. acad. prof. univ. dr. Mircea Păcurariu şi pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre praznicul Întâmpinării Domnului şi despre înţelesurile sale duhovniceşti.
„Mărturia pe care a dus-o Dreptul Simeon la templu este o confirmare a realităţii credinţei noastre. Îl putem considera pe Dreptul Simeon ca unul dintre cei care a confirmat naşterea şi divinitatea Pruncului Iisus. Această confirmare s-a întărit în râul Iordan, apoi prin mărturia adusă de atâţia oameni tămăduiţi, şi, în cele din urmă, prin mărturia Sfântului Apostol Petru, făcută în numele tuturor Apostolilor. Toate au fost rânduite ca noi să fim întăriţi în credinţă. Dumnezeu a rânduit ca Fiul Său, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, să fie ţinut în braţe de un pământean. Mântuitorul Hristos S-a născut din Maica Preacurată, pârga creaturii, chemată special la această lucrare, iar praznicul de astăzi ne învaţă că Iisus Hristos S-a dăruit dreptului Simeon nu doar ca Prunc, ci şi ca Dumnezeu adevărat, pentru ca să-L cunoască şi ca să înţeleagă omenirea că El S-a dăruit total omenirii. Noi putem să-L primim nu doar în braţele noastre, ci şi în inima noastră, în fiinţa noastră, prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Său, la Sfânta Liturghie“, a subliniat Părintele Mitropolit.
„O mărturisire vie a credinţei“
În continuarea cuvântului de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioşilor învăţăturile Evangheliei femeii cananeence, din duminica premergătoare Triodului, o perioadă din timpul anului bisericesc ce ne pregăteşte duhovniceşte pentru praznicul Învierii Domnului.
Credinţa acestei femei care a venit la Mântuitorul pentru a-i cere vindecarea fiicei sale, a spus ierarhul, ne învaţă că nu putem să ne împărtăşim din izvorul vieţii decât prin provocarea în sufletele noastre a foamei şi a setei după Dumnezeu.
„Avem nevoie de o mărturisire vie a credinţei pe care o trăim. Ne simţim fii ai lui Dumnezeu, nevrednici şi neputincioşi, dar rămânem stăruitori în smerenia noastră care ne înalţă şi care ne apropie de Hristos, Mântuitorul. Această smerenie ne apropie de Modelul desăvârşit, de culmea progresului nostru şi a înălţării noastre duhovniceşti, de culmea demnităţii noastre. Suntem într-un proces de înaintare, de călătorie împreună cu Hristos. Să încercăm să temeinicim foamea şi setea după Dumnezeu cu o credinţă smerită „, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Slujbă de Parastas, la Cluj-Napoca
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie alături de Preasfinţitul Episcop-vicar Vasile Someşanul, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Alături de ierarhii eparhiei Vadului, Feleacului şi Clujului a slujit un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte preoţi profesori ai celor două instituţii teologice din municipiu, precum şi preoţi şi diaconi ai catedralei clujene. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei, dirijat de decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Vasile Stanciu.
În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, pornind de la exemplul dreptului Simeon, le-a vorbit celor prezenţi despre întâlnirea cu Dumnezeu, pe care fiecare om virtuos o are la sfârşitul vieţii.
„Sfârşitul oricărui om virtuos este întâlnirea cu Dumnezeu. Sigur că pentru a fi în stare să te întâlneşti cu Dumnezeu trebuie să ai o sumedenie de virtuţi. Sfântul Simeon nu trăia oricum, la întâmplare, încerca să împlinească voia lui Dumnezeu. Era drept. Avea frică de Dumnezeu. Începutul înţelepciunii este frica Domnului, zice Solomon. Şi pe deasupra, datorită calităţilor sale sufleteşti, Duhul Sfânt era asupra lui“, a remarcat IPS Andrei.
La finalul slujbei, ierarhii şi preoţii au oficiat o slujbă de Parastas pentru vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit anul acesta trei ani şi pentru episcopul Nicolae Ivan, de la a cărui trecere în veşnicie s-au împlinit 78 de ani.
Cu acest prilej, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a numit pe ambii ierarhi trecuţi la Domnul „doi mari corifei ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului“. Mitropolitul Bartolomeu Anania şi episcopul Nicolae Ivan sunt înmormântaţi în cripta Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca.
Liturghie arhierească la Catedrala Reîntregirii
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul de har şi de lumină al slujbei, ierarhul a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Alexandru-Gheorghe Matei, pe seama Parohiei Acmariu, Protopopiatul Sebeş.
Bucuria prefacerii darurilor de pâine şi vin ale credincioşilor în Trupul şi Sângele lui Hristos şi a împărtăşirii de ele a fost completată de împărtăşirea din cuvântul de învăţătură a IPS Arhiepiscop Irineu, care a subliniat în predica rostită faptul că momentul cu rezonanţă universală al venirii Domnului Iisus Hristos în lume a provocat reacţii şi atitudini diferite ale oamenilor în faţa acestui eveniment unic, unele vizibile şi azi.
Praznicul Întâmpinării Domnului la Oradea
La Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul de iarnă, ce îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie, de la demisolul catedralei.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana“, al Catedralei. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat hirotonia în treapta preoţiei a diaconului Alexandru Dulca, cadru didactic la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, pe seama paraclisului cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana“ de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, şi hirotonia întru diacon a teologului Raul Ilie Toma, pe seama Catedralei episcopale. Noul preot hirotonit a primit şi hirotesia întru duhovnic.
Ierarhul Oradiei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa şi bogăţia duhovnicească a praznicului Întâmpinării Domnului şi semnificaţiile Duminicii a şaptesprezecea după Rusalii, a Cananeencei.
„Pe această femeie plină de smerenie, un adevărat chip al umilinţei, o icoană a modestiei, care a devenit model pentru toţi creştinii, Sfânta Biserică ne-o aduce înaintea ochilor noştri duhovniceşti în această Duminică, în special ca pregătire duhovnicească pentru perioada care va începe din Duminica viitoare, a Vameşului şi a Fariseului, perioada Triodului, în care, timp de zece săptămâni, ne pregătim pentru Sfânta şi Luminata Înviere a Mântuitorului Iisus Hristos“.
Ierarhul a amintit că 2014 este Anul omagial euharistic, al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii, în întreaga Patriarhie Română.
„Trebuie să fim, cu toţii, mai atenţi cu viaţa noastră duhovnicească, să avem grijă mai multă de sufletele noastre, să ne apropiem mai des de Sfintele Taine, să ne mărturisim păcatele, să dobândim iertare şi dezlegare de ele, ca apoi să ne împărtăşim cu vrednicie cu Preacuratele Taine ale lui Hristos“, a spus PS Episcop Sofronie. După Sfânta Liturghie, ierarhul şi soborul slujitor au săvârşit slujba Parastasului pentru pomenirea robului lui Dumnezeu Ştefan, bunicul patern al Preasfinţiei Sale, de la a cărui mutare la cele veşnice s-au împlinit 33 de ani, dimpreună cu toţi cei adormiţi din neamul său.
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului la Zalău
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca“ de la Centrul eparhial al Episcopiei Sălajului. Alături de ierarh au mai slujit pr. Ionuţ Pop, consilierul economic al Episcopiei Sălajului, pr. Cătălin Lazăr, de la Parohia Subcetate şi arhidiaconii Adrian Onica şi Andrei Urs.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Ileanda, Protopopiatul Jibou, pe diaconul Adrian Pop. După săvârşirea Sfintei Liturghii, PS Petroniu a săvârşit Taina Sfântului Botez pentru copila Sofia-Maria Petrean.
Paraclisul cu hramul Sfântul Evanghelist Luca se află situat la etajul I al sediului Centrului eparhial al Episcopiei Sălajului. Motivul pentru care a fost ales a fi Sfântul Evanghelist Luca drept ocrotitor al paraclisului se datorează faptului că în data de 18 octombrie 2007, ziua prăznuirii sfântului, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, sub preşedinţia vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, a hotărât înfiinţarea Episcopiei Sălajului.
Paraclisul a fost târnosit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 14 septembrie 2013, cu prilejul vizitei Preafericirii Sale în Episcopia Sălajului, alături de Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Liturghie arhierească în Parohia Deva V
Preasfiţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica cu hramul ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Parohia Deva V, Protopopiatul Deva.
De asemenea, ierarhul a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Ciprian Galaţeanu, pe seama bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva“ din Parohia Zlaşti, Protopopiatul Deva.
La momentul predicii, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a vorbit credincioşilor prezenţi despre misiunea la care este chemat un preot.
„Preotul este cel care trebuie sa fie prezent în mijlocul credincioşilor, cu timp sau fără timp, pentru a lua parte la toate momentele din viaţa păstoriţilor lui“, a subliniat PS Gurie.
Sărbătoare la Mănăstirea Moisei
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a predicat la Mănăstirea Moisei, judeţul Maramureş. La slujbă a participat un număr mare de credincioşi din Moisei şi din parohiile învecinate. La sfârşitul Sfintei Liturghii, stareţul mănăstirii, arhimandritul Teofil Pop, după ce a mulţumit ierarhului pentru prezenţă, i-a oferit în dar, din partea obştii monahale, o icoană cu Întâmpinarea Domnului. În ajunul praznicului, PS Iustin Sigheteanul a săvârşit slujba Vecerniei Mari la Mănăstirea Moisei. După slujba vecerniei, ierarhul a săvârşit slujba tunderii în monahism a unui vieţuitor al mănăstirii, care a primit numele de monah Filotei.