Praznicul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, în Banat
La praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a fost prezent la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în Parohia Globu Rău, iar la Catedrala mitropolitană din Timişoara, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, împreună cu Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
Biserica veche a Mănăstirii Hodoş-Bodrog şi-a sărbătorit hramul de praznicul Intrării Maicii Domnului în biserică.
La sărbătoare a fost prezent Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat faptul că Maica Domnului a fost adusă în templul din Vechiul Testament, icoană ce închipuia Biserica Noului Legământ. Astfel, Născătoarea de Dumnezeu devine Maică a Bisericii, adică a tuturor celor care alcătuiesc Trupul tainic al Mântuitorului Hristos. Chiriarhul a explicat înţelesul templului din Ierusalim unde a intrat Maica Domnului ca prefigurare a Bisericii ca instituţie întemeiată de Mântuitorul. Înaltpreasfinţia Sa i-a acordat ieromonahului dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, rangul de protosinghel. Stareţul mănăstirii, arhimandritul Nestor Iovan, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Timotei şi tuturor clericilor şi credincioşilor pentru participare la această zi de sărbătoare a mănăstirii.
Biserica veche a mănăstirii datează din anul 1370 şi este o construcţie din piatră şi cărămidă romană, cu ziduri foarte groase, fiind construită în stilul triconc bizantin. Este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale trecutului, din domeniul artelor şi frumosului, care secole neîntrerupte a fost loc de închinare pentru oamenii acestor locuri.
În decursul timpului, biserica a trebuit să fie de mai multe ori restaurată, păstrându-se însă forma ei iniţială, intervenindu-se doar la acoperişul care, în secolul al XVIII-lea, a primit o formă barocă. După anul 1766 s-a executat tencuirea bisericii în exterior, cu tencuială de var şi nisip cu influenţe baroce. Pentru a putea fi mai bine protejată şi pentru a-i mări interiorul, în anul 1790 s-a mai adăugat un pridvor, care era prevăzut a fi cu turlă, dar din lipsă de fonduri nu a mai putut fi terminat. Catapeteasma din lemn a fost executată de stareţul Ieronim Balinton, în 1940.
Pictura interioară este realizată în frescă. În decursul timpului, s-au mai făcut unele restaurări, între 1938-1940, de pictorii Al. Demian si C. Cenan, iar mai recent, prin purtarea de grijă a părintelui stareţ Nestor Iovan, în vechiul lăcaş s-au executat ample lucrări de restaurare a picturii de către restauratorii Marius Oprea şi Adriana Scarlatescu. Cu acest prilej s-au scos la iveală scene care erau acoperite şi la baza turlei s-a descoperit anul în care a fost pictată biserica mănăstirii, 1658, şi cine a pictat-o, ieromonahul Nicodim.
IPS Serafim, prezent la Catedrala mitropolitană din Timişoara
La Catedrala mitropolitană din Timişoara, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată joi, 21 noiembrie, de către Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, împreună cu Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serafim a evidenţiat rolul deosebit al Maicii Domnului în lucrarea de mântuire a neamului omenesc prin Domnul nostru Iisus Hristos. „Maica Domnului a petrecut la templul din Ierusalim în curăţie, în ascultare, în smerenie, în rugăciune, iar pentru toate aceste osteneli ale ei Dumnezeu, în preştiinţa Sa, a ales-o ca din ea să se nască Fiul Său, Mântuitorul lumii“, a precizat Înaltpreasfinţia Sa.
După Sfânta Liturghie, soborul slujitorilor a oficiat slujba de Te Deum, cu prilejul sărbătoririi a 90 de ani de viaţă ai Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, un moment deosebit în viaţa Arhiepiscopiei Timişoarei.
La slujbă au participat numeroşi credincioşi timişoreni, precum şi studenţi de la Facultatea de Teologie din Timişoara. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei mitropolitane, condus de pr. Dan Dragomir.
Vizită pastorală în Parohia Globu Rău
La praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Globu Rău, Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. În cuvântul de învăţătură, chiriarhul a subliniat: „Troparele şi cântările pe care le-am auzit la strană, dar şi pricesnele care s-au intonat la finalul Sfintei Liturghii ne aduc aminte de misiunea pe care a avut-o Maica Domnului în istoria neamului omenesc. Praznicul de astăzi s-a făcut început al mântuirii noastre, când dumnezeieştii părinţi Ioachim şi Ana, la vârsta de numai 3 ani, au adus-o pe copila lor Maria la Templul din Ierusalim. Pentru că părinţii Ioachim şi Ana, amândoi din seminţia lui David, nu aveau copii, prin multa lor rugăciune şi prin îndelunga lor răbdare, prin smerenia lor şi prin dragostea pe care şi-au manifestat-o toată viaţa faţă de Dumnezeu, la bătrâneţe Dumnezeu s-a milostivit de ei şi le-a dăruit un copil. În rugăciunile pe care le-au înălţat Atotputernicului Dumnezeu, au făgăduit că dacă vor avea un prunc îl vor dărui Lui, îl vor duce la Templu ca să slujească Domnului. Dumnezeu le-a dăruit această binecuvântare, ca să o nască pe cea care, mai târziu, va deveni Templu al Cuvântului lui Dumnezeu“. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. La Sfânta Liturghie au participat autorităţi locale alături de numeroşi credincioşi, dintre care foarte mulţi copii şi tineri îmbrăcaţi în costume populare specifice Văii Cernei. (Diac. Silviu Faur, Darius Herea, Pavel Canea, George Giurgiu, Valentin Birău)