Praznicul „Izvorul Tămăduirii” la Brăila
Biserica româno-elenă „Buna Vestire” din municipiul Brăila devine, de fiecare dată în Săptămâna Luminată, loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi, atât din eparhie, cât şi din întreaga ţară, pentru a se ruga la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii și a primi din apa sfinţită izvorâtă din izvorul aflat sub Sfântul Altar. Acest izvor se deschide o dată pe an, la praznicul închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată.
Pelerinajul a început încă din ajunul sărbătorii, odată cu sosirea aici a primilor pelerini pentru a priveghea la această sărbătoare şi pentru a participa la Vecernia şi Litia oficiate în Biserica „Buna Vestire”. La zi de praznic, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit mai întâi rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub Altarul bisericii.
În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul principal al bisericii, în prezenţa evlavioasă şi rugătoare a credincioşilor. La final, pelerinii au fost stropiţi cu agheasmă, au primit arhiereasca binecuvântare şi au fost invitați la tradiţionala agapă frăţească. Parohia „Buna Vestire” a pregătit alimente tradiţionale cu specific pascal, ouă roşii, cozonaci, sărmăluţe, vin şi ceai cald pentru pelerinii veniţi din alte localităţi.
A fost considerat ca semn divin, izvorul închizându-se într-o fântână, iar deasupra construindu-se Sfântul Altar. În anul 1863, în timpul lucrărilor de punere a temeliei bisericii, unul dintre ctitori a avut un vis, ce a avut ca rezultat descoperirea unui izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare de ziua Izvorului Tămăduirii.
Izvorul se găseşte la o adâncime de 15 metri şi este vindecător doar de ziua Izvorului Tămăduirii, când agheasma ţâşneşte şi suprafaţa apei fântânii ajunge la 2 metri. Numai în această zi preoţii deschid fântâna şi mulţi bolnavi vin din toată ţara să primească agheasma având nădejdea şi credinţa că se vor vindeca.