Praznicul Naşterii Domnului la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 25 Decembrie 2021

La praznicul Naşterii Domnului din acest an, credincioşii au umplut Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu pentru a participa la Sfânta Liturghie din zi de mare sărbătoare pentru întreaga creştinătate.

Credincioşi din toate părţile Sibiului, din localităţi ale Mărginimii Sibiului şi din comunităţi mai îndepărtate, pelerini din ţară şi din străinătate au venit să se roage în zi de praznic pentru ocrotire şi ajutor ceresc, cerând Mântuitorului Iisus Hristos să dăruiască tuturor sănătate şi iertare de păcate.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. Dan Alexandru Streza. Corala a susţinut în cadrul Sfintei Liturghii un recital de colinde tradiţionale, armonizate pentru cor mixt.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor prezenţi despre însemnătatea deosebită a praznicului Naşterii Domnului, amintind ideile transmise comunităţilor din eparhie prin scrisoarea pastorală trimisă la această sărbătoare pentru a fi citită de preoţi în biserici, de ziua Crăciunului.

„Toate evenimentele acestui praznic sunt minunate şi negrăite, căci atunci când Cel Preaînalt a venit în chip de rob şi a sărăcit pentru noi, când Cel necuprins S-a arătat ca Prunc dumnezeiesc, nu arhiereii şi învăţătorii iudeilor au fost chemaţi să vestească această minune nespusă, ci magii, pârga neamurilor păgâne, care, cunoscând puterea dumnezeiască a stelei celei luminoase şi urmând ei, au venit din Persia ca să vestească iudeilor pe Hristos. Minunate sunt şi apariția şi mergerea stelei prin care cerurile au vorbit şi puterea nevăzută a proniei dumnezeieşti a povăţuit pe magi spre cunoaştere şi spre dumnezeiasca închinare. Uimitoare este şi oprirea stelei în Ierusalim, făcând din acești căutători de Dumnezeu dascăli ai evreilor, căci, întrebând ei unde este locul naşterii Împăratului ceresc, toţi locuitorii Ierusalimului au aflat această mare şi minunată veste. Plină de minune este şi găsirea Pruncului ceresc în ieslea sărăcăcioasă a Betle­emului, căruia magii I se închină şi Îi aduc daruri, îmbogăţindu-se ei astfel prin găsirea comorii cereşti”, a spus ierarhul.