Praznicul Preasfintei Treimi la mănăstiri istorice oltene

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 11 Iunie 2020

Praznicul Sfintei Treimi a fost sărbătorit în mod deosebit în mai multe mănăstiri de tradiţie din Oltenia: Strehaia, Mraconia, Cerneţi, Strâmba-Jiu şi, nu în ultimul rând, la Paraclisul mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova. 

În prima zi după Rusalii, luminată de praznicul Sfintei Treimi, la Mănăstirea Strehaia, județul Mehedinți, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Prea­sfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Ctitorie a boierilor Cra­iovești, străvechea aşezare monahicească a fost prezentată de chiriarhul mehedinţenilor, cu această ocazie, în cuvântul de învățătură, ca „vatră de cultură şi teologie ortodoxă, rânduită sub ocrotirea Preasfintei Treimi”. 

Mănăstirea Strehaia este situată în orașul Strehaia, fiind constituită în curtea domnească a lui Matei Basarab, ridicată spre mijlocul secolului al 17-lea, dar originea ei este legată de boierii Craiovești. Legenda, preluată și de Nicolae Iorga, spune că Mihai Viteazul ar fi făcut o primă biserică. Ridicând-o în grabă noaptea, biserica avea Altarul spre sud. Ulterior, Matei Ba­sarab a păstrat și el aceeași orientare dată de voievodul unirii. 

Credincioşii gorjeni au participat luni la hramul Mănăstirii Strâmba-Jiu. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Altarul de vară al mănăstirii de un sobor de preoţi. În istoricul mănăstirii se spune că cel dintâi loc ales pentru temeluirea mănăstirii a fost în apropierea localităţii Urdari. Osteniţi de lucrarea care nu se încheia, meşterii s-au rugat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu spre a dobândi ajutor şi spor. Într-una din nopţi, Dumnezeu l-a înştiinţat în vis pe unul dintre ei să meargă prin pădure pe pârâul Strâmba în sus şi unde va găsi o lupoaică cu pui, acolo să aşeze biserica. În locul unde au găsit lupoaica, acolo s-a construit Mănăstirea Strâmba-Jiu.