Praznicul Rusaliilor în Mitropolia Banatului
În Duminica Rusaliilor, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Catedrala „Sfânta Treime“ din Arad, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a cercetat duhovniceşte parohiile Zlagna şi Pipirig din Protopopiatul Caransebeş, iar Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Timişoara.
La sărbătoarea Rusaliilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfânta Treime“ din Arad înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, cu titlul formulei liturgice „Unitatea credinţei şi împărtăşirea Duhului Sfânt“, Înaltpreasfinţia Sa a făcut referire la pogorârea celei de a treia Persoane a Sfintei Treimi, cu însemnătatea evenimentului în istoria bisericească universală. „Prezenţa Duhului lui Dumnezeu în lume a însemnat după căderea protopărinţilor ridicarea continuă a oamenilor, dovedită în toate bunele făptuiri şi năzuinţe spre desăvârşire, întărirea comuniunii dintre oameni, care înlesneşte şi pe aceea cu Dumnezeu, asigură pacea şi propăşirea pe pământ ca şi în întreaga creaţie. Ziua întemeierii Bisericii primeşte astfel şi un sens ecumenic, cultivând apropierea dintre oameni, grija faţă de tot ce-i înconjoară. Marea familie a Bisericii devine proteguitoare fiecărei familii creştine, îndeosebi astăzi, când aceasta are nevoie de dreapta călăuzire şi adevărat sprijin, totul sub asistenţa Sfântului Duh, după rânduiala dumnezeiască“, a arătat Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei. După săvârşirea Sfintei Liturghii, chiriarhul a oficiat slujba Vecerniei Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite rugăciunile speciale, cu îngenunchere. Aceasta este cea de a treia Vecernie specială care se oficiază în cursul anului bisericesc. Celelalte două se săvârşesc în Vinerea Mare, atunci când se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf, şi în Duminica Sfintelor Paşti, fiind numită, după tradiţie, şi „A doua Înviere“.
Două parohii cărăşene vizitate de PS Lucian
La praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a cercetat duhovniceşte credincioşii din parohiile Zlagna şi „Pogorârea Duhului Sfânt“, ambele din Protopopiatul Caransebeş. Astfel, sâmbătă, 22 iunie, în ajunul praznicului, chiriarhul a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Zlagna, Protopopiatul Caransebeş. Cu acest prilej, a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. La slujbă au participat numeroşi credincioşi, precum şi autorităţi locale. La final, Preasfinţitul Lucian a săvârşit slujba Parastasului în cadrul căreia a fost pomenit Ioan Negrei, ostenitor timp de 30 de ani la Protopopiatul Caransebeş. În prima zi a praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, Preasfinţitul Lucian, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt“ din cartierul caransebeşean Pipirig. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie. La slujbă au participat numeroşi credincioşi şi credincioase din localitate. În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a hirotonit întru diacon pe Mihai Ciucur, inspector pentru activităţi cu tineretul al Eparhiei Caransebeşului. Răspunsurile liturgice la slujbă au fost date de grupul psaltic „Katharsis“.
Duminica Rusaliilor la Catedrala mitropolitană din Timişoara
Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Duminica Rusaliilor la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Timişoara. Înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, ierarhul a oficiat sfintele slujbe închinate marelui praznic al Pogorârii Sfântului Duh în prezenţa a numeroşi credincioşi timişoreni. În cuvântul de învăţătură rostit, ierarhul a menţionat că Rusaliile reprezintă încheierea praznicului Învierii Domnului şi sunt împlinirea făgăduinţei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a trimiterii Sfântului Duh. Potrivit tradiţiei sfintei noastre Biserici, după Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba Vecerniei de luni, după Rusalii, ce poartă în popor denumirea de „Vecernia plecării genunchilor“, întrucât în cadrul acesteia sunt rostite şapte rugăciuni de către preotul îngenuncheat în faţa Sfintelor Uşi Împărăteşti. Rugăciunile invocă ajutorul Preasfintei Treimi, amintind totodată de cele şapte daruri ale Sfântului Duh care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. În finalul slujbei, ierarhul a transmis tuturor credincioşilor prezenţi binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, încredinţându-i de purtarea de grijă şi dragostea părintească a Întâistătătorului lor. Totodată, Preasfinţia Sa a împărţit credincioşilor ramuri verzi, ca simbol al darurilor celor bogate ale Sfântului Duh.
De asemenea, în după-amiaza zilei, după săvârşirea Acatistului Sfântului Duh, a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, tradiţionalul concert de Rusalii, susţinut de corul Catedralei mitropolitane din Timişoara, dirijat de pr. Dan Dragomir. (Pr. Vasile Pop, diac. Nicolae Codrea, Darius Herea, George Giurgiu, Valentin Birău)