Praznicul Sfinţilor 40 de Mucenici

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 10 Martie 2017

Biserica Ortodoxă i-a prăznuit ieri, 9 martie, pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei. În Ca­pitală, un fragment din cins­titele lor moaşte se păstrează în biserica Mănăstirii Antim. La această mănăstire bucureşteană, programul liturgic dedicat celor 40 de sfinţi ostaşi ai lui Hristos a fost unul special.

Sărbătoarea închinată Sfinţilor Mucenici din Sevastia a debutat la Mănăstirea Antim, miercuri, 8 martie, cu o procesiune cu sfintele moaşte în jurul locaşului de rugăciune. După procesiune, racla cu moaştele sfinţilor a fost aşezată spre în­chi­nare credincioşilor, în pridvorul bisericii, apoi, un sobor de preoţi şi diaconi au oficiat slujba Privegherii. Ieri, în ziua sărbă­torii sfinților 40 de mucenici, un sobor de slujitori au săvârşit Sfân­ta Liturghie a darurilor îna­inte sfinţite. „Această sărbătoare ne pune înaintea ochilor inimii, exem­plul mărturisitor, statornicia şi demnitatea acestor creştini din secolul al IV-lea, care erau ostaşi în armata romană şi care nu au cedat promisiunilor şi lin­guşelilor, de a aduce jertfă zeilor păgâni, atunci când li s-a cerut să se lepede de Hristos şi să dovedească fidelitate maximă faţă de împă­ratul pământesc. Împă­ratul roman îşi păstrase titlul de Pontifex Maximus şi cerea de la supuşii săi închinare şi adorare asemenea unui zeu. Această măr­turisire a Sfinţilor 40 de Mucenici ne încu­rajează şi pe noi să rămâ­nem statornici în dreapta credinţă şi demni în afirmarea adevă­rurilor de credinţă. Obser­văm că în zilele noastre există şi o altfel de pri­goană, de persecuţie a cre­dinţei creştine, a creştinilor şi a Bisericii în general, printr-un marxism cultural de anver­gură planetară. Valorile creştine sunt aproape total eliminate, sunt calomniate şi discreditate în spaţiul public, însă noi, creştinii, avem datoria să rămâ­nem statornici, să păstrăm Ortodoxia, având exemplul celor 40 de mucenici”, ne-a declarat arhim. Mihail Stanciu, de la Mă­năstirea Antim. 

Moaştele Sfinţilor 40 de Mu­cenici din Sevastia Armeniei au fost aduse la Mănăstirea Antim din Capitală în anul 1883, de la Ierusalim. Patriarhul Nicodimos al Ierusalimului le-a dăruit acestei mănăstiri, ctitoria Sfântului Ie­rarh Antim Ivireanul, învelite într-un pergament. În racla de la Mănăstirea Antim, ce păs­trează fragmente din moaştele Sfinţilor 40 de Mucenici, se mai află şi moaşte ale Sfinţilor Mu­cenici Achachie, Neofit, Paras­chevi şi Ermoghen, precum şi de la Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici. „Cred că prezenţa, prin moaştele lor, a Sfinţilor Mucenici din Se­vastia Armeniei, aici la această mănăstire, a fost un izvor de cre­dinţă şi întărire pentru monahii din obştea mănăstirii. În perioada comunistă, cei închişi în temniţe au păstrat cu statornicie mărtu­risirea ortodoxă, şi am văzut câţi părinţi, câţi intelectuali şi oameni simpli au pătimit pentru credinţa lor, unii fiind chiar omorâţi. Pentru noi, unirea cre­dinţei şi măr­turisirii Sfinţilor 40 de Mucenici, cu măr­turisirea şi credinţa pă­rinţilor care au păti­mit în tem­niţele comuniste, repre­zintă un izvor de întărire şi luminare în credinţă”, a mai declarat arhim. Mihail Stan­ciu.