Prăznuire cu fast liturgic la Mănăstirea Tismana

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 16 August 2024

Mănăstirea Tismana din județul Gorj a prăznuit cu alese slujbe și cântări sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.  În ajun, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit rânduiala Privegherii Mari și Prohodul Maicii Domnului, cu tradiționala procesiune în jurul sfântului lăcaș. Joi, 15 august, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de ierarhul locului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Cântările de la sfintele slujbe care au bucurat credincioșii pre­zenți și obștea mănăstirii au fost date de către protopsalții Catedralei Mitropolitane din Craiova.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat viața aleasă a Maicii Domnului și rolul său în iconomia întrupării Fiului lui Dumnezeu: „Dumnezeu S-a arătat drept și consecvent în promisiunile Sale. Descoperirea cerească s-a făcut în etape în cursul istoriei, la poporul evreu și la celelalte popoare. Nu doar poporul evreu a primit revelația dumnezeiască. Nu a fost atât de clară și de luminoasă la popoarele păgâne, dar cu toții așteptau venirea unui Mântuitor, a unui Răscumpărător. Întotdeauna raza de lumină a spe­ranței s-a arătat la neamuri și la iudei. Profeții au vorbit despre Maica Domnului ca fiind poarta cea închisă prin care a intrat Fiul lui Dumnezeu în lume. Maica Domnului trebuia să fie fiica Sionului, a Tatălui ceresc, cea din care să Se îmbrace în fire omenească Însuși Fiul lui Dumnezeu, Fiul Tatălui ceresc, Ziditorul și Creatorul cerului și al pământului”.

În partea de final, Înalt­prea­sfinția Sa i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se roage mereu Maicii Domnului și să o pomenească mereu în viața și faptele lor.