Prăznuirea Naşterii Domnului în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei
Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost sărbătorită, după tradiţie, în fiecare eparhie a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, unde ierarhii au săvârşit Sfânta Liturghie şi au rostit cuvinte de învăţătură în care au arătat importanţa actului Întrupării Fiului lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor, subliniind că venirea smerită în lume a Mântuitorului este semnul iubirii lui Dumnezeu pentru lume.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Târgovişte, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiatargovistei.ro. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat din iubire față de fiecare ființă umană și este în mod tainic alături de noi în toate încercările și nevoile, bucuriile și aspirațiile noastre.
Constanța
Credincioşii constănţeni au putut participa la Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în catedrala cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din oraş, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul tomitan a vorbit despre importanţa praznicului Naşterii Domnului, reiterând faptul că acest eveniment reprezintă începutul mântuirii oamenilor. „Astăzi, o sărbătoare mare ne-a adunat la biserică. Naşterea Pruncului Iisus este începutul cel mai hotărâtor al mântuirii noastre, pentru că El coboară din cer ca să ne urce pe noi la cer. De la Naştere, toate evenimentele istorice legate de Dumnezeu şi de mântuirea noastră devin perpetue şi se actualizează şi se înnoiesc în fiecare an”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Curtea de Argeş
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, se arată pe site-ul arhiepiscopia argesuluisimuscelului.ro.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a arătat că fiecare prezenţă la Sfânta Liturghie reprezintă un act de mărturisire şi un dar adus Pruncului Iisus, asemenea celor aduse de magi: „Ce daruri putem noi să Îi aducem lui Iisus în ziua Naşterii Sale? Cei care au venit la biserică au adus deja daruri: aurul nădejdii, smirna credinţei şi tămâia dragostei”.
Buzău
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoş Olteanu.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a dat citire cuvântului său pastoral, îndemnându-i pe credincioși să sărbătorească praznicul Nașterii Domnului cu bucurie și speranță, în ciuda pandemiei actuale: „Chiar dacă sărbătoarea Nașterii Domnului n-a putut fi vestită prin colindele copiilor ca în anii precedenți, stă în puterea și voința noastră, ca fii ai lui Dumnezeu după har, să ne primenim sufletele și casele, să priveghem în rugăciuni și cântări duhovnicești în sfânta noapte de Crăciun, să participăm cu bucurie sfântă la ospățul euharistic, împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Mântuitorului, în ziua de prăznuire a Nașterii Sale”.
Galaţi
Bucuria praznicului Naşterii Domnului a fost împărtăşită şi de credincioşii gălăţeni care au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Catedrala Arhiepiscopală din oraş, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că venirea în trup a Domnului Hristos S-a făcut pentru ridicarea omului trupesc decăzut la starea harică de chip al lui Dumnezeu: „Cuvântul S-a făcut trup.
În pântecele Fecioarei S-a frământat Pâinea cea cerească, Cuvântul care a luat trup pentru că a venit pentru trup căzut, bolnav, lovit, ca şi astăzi, pretutindeni. S-a atins de trup un Trup plin de Dumnezeu, fără de păcat, fără sămânţa bolii. S-a atins de trupul nostru un Trup al altruismului total, care niciodată nu ascultă de glasul propriei Persoane, ci ascultă toate trupurile şi le poate vindeca pe toate. Condiţia este ca toate trupurile să se deschidă Duhului, pentru că orice trup poartă în el chipul lui Dumnezeu”.
Slobozia
Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Slobozia, se arată pe site-ul sf-esc.ro. Ierarhul a vorbit credincioșilor despre darurile pe care Naşterea lui Hristos le-a adus omenirii: „Având certitudinea prezenţei lui Hristos alături de noi, nu ne vom mai teme de ceea ce ne pot face nouă oamenii fără de Dumnezeu, care au inima împietrită şi sunt slujitori ai diavolului. Mântuitorul ne îndeamnă să nu ne temem. Creştinii trebuie să dea un exemplu celor care nu Îl cunosc pe Hristos prin eroismul pe care ei îl arată întotdeauna în lupta cu cel rău”.
Alexandria
Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Alexandria, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să Îl primească tainic pe Pruncul Iisus în viaţa şi sufletul lor: „La Naşterea lui Iisus Hristos se cuvine să punem la inimă cuvintele Sfântului Evanghelist Matei, care ne încredinţează că în Persoana Mântuitorului Hristos şi în evenimentele legate de El s-au împlinit întocmai cele mai înainte vestite de proroci şi că Mântuitorul este Mesia, trimis de Dumnezeu în lume pentru a oferi omului posibilitatea mântuirii”.
Giurgiu
Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta Liturghie la vechea Catedrală Episcopală din oraş, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre importanţa praznicului Naşterii Domnului pentru întreaga omenire: „Fiul lui Dumnezeu S-a făcut om pentru ca omul să se îndumnezeiască. Anul acesta a fost o perioadă de încercare, dar Dumnezeu ne-a ajutat ca la acest praznic să fim împreună, să ascultăm frumoasele colinde din glasurile copiilor şi să ne rugăm împreună ca Pruncul Iisus să Se nască şi în peştera sufletului nostru”.
Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Tulcea, în cadrul căreia ierarhul a lecturat Pastorala intitulată „Praznicul Crăciunului, înnoirea vieţii”, în care ierarhul a îndemnat la schimbarea vieţii pentru primirea lui Hristos, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.
„Crăciunul este sărbătoarea vieții prin excelență și a bucuriei. Crăciunul este împăcarea cerului cu pământul, împăcarea lui Dumnezeu cu omul. Sărbătoarea Crăciunului ne cheamă la puritate, la curăția sufletului și a vieții noastre în Iisus Hristos”, a spus Preasfinţia Sa în cuvântul pastoral.